dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Apple presedlal na Intel.

Pomôže či poškodi?

Už mesiac sa šuškalo, včera sa o tom už hovorilo nahlas a v noci táto informácia uzrela svetlo sveta. Áno stalo sa to, na čo nikto z fanov Apple pre rokom nepomyslel ani v tom najhoršom sne. Apple opúšťa RISC architektúru a prechádza na architektúru x86.

Kto pracuje s Apple vie, ako navrch mali procesory PowerPC v porovnaní s Intel či AMD. Paradoxné je, že AMD od čias prvých Athlonov a Duronov teda K6 rady v svojich CPU používa tiež RISC architektúru, ale má tam špeciálnu prekladaciu jednotku do sady x86. A aj preto AMD pri nižšej frekvencii podáva vyšší výkon.

Počítače Apple boli v porovnaní s PC typické aj tým, že mali veľmi málo aktívnych chladiacich prvkov a teda boli tichšie. Napr. MacMini je maličký boxík so všetkým, čo treba a kľudne môže poslúžiť ako domáce PC. Samozrejme, pokiaľ sa nechcete na PC hrať. Na všetky ostatné domáce činnosti hravo postačí. Pokiaľ viem, MacMini nemá žiaden aktívny chladiaci prvok.

Apple MacMini naznačil, že plánuje podobne ako mnohé iné firmy vniknúť do trhu domácich multimediálnych boxov, ktoré skôr či neskôr nahradia videa, dvd prehrávače, či recordéry, satelitné boxy, TV a dašie multimediálne domáce spotrebiče. Ba pojde to aj ďalej, ale to je na dlhé rozprávanie mimo tému.

Skôr by ma potešilo spojenectvo Apple AMD, Á-čko je Á-čko a navyše AMD topí menej. Pamätáte fandovia Intelu, ako ste svojho času vyčítali AMD-čkárom, že topia? Never say never, však? Takže je otázne, kam Apple dospeje v oblasti profesionálnych PC pre grafikov a ľudí, čo pracujú so strihom videa. K výhrevným staniciam?

Rovnako prichádza otázka sw. A tu sa čudujem tomu, čo preniklo na svet. Apple OS na ostatné x86 nenainštalujete, ale na PC Apple s Intel pod kapotou Windows áno. Žeby strategická chyba, ktorú Apple robí, alebo zámer. Prečo to môže byť chýba, resp. zámer?

1. Skôr či neskôr ľudia vlastniaci nových Mackov začnú prechádzať na Win. Prečo? No ono sa tam ľahšie kradne sw a nie je to len vecou ekonomickej situácie krajiny. MP3 a filmy sa tiež zdieľajú a sieťam P2P sa darí stále viac.
2. Apple zjavne spomalí a kto pozná grafikov, animátorov a podobné skupiny ľudí pracujúcich z multimédiami vie, že je pre nich aj ten najvýkonnejší počítač stále málo výkonný. Sú to super požierači výkonu a značne nekompromisní, čo sa týka spomalenia.
3. V nadväznosti na predchádzajúce body prichádza aj otázka ceny. Ak je bežné PC takmer o 50% lacnejšie, a podáva rovnaký výkon, hol smola. Značka je síce značka, ale aj cena značky nemôže vzhľadom ku konkurencii stáť dvojnásobok ceny PC.

Keby bol na trhu pre PC ďalší OS, kvalita by sa určite zlepšila u všetkých OS si takto konkurujúcich. Nehovorím, že by ľudia hromadne prechádzali na MacOS, to je utópia Apple fanatikov, ktorá je ďaleko od reality, ale Microsoft by mal popri Linuxe ďalšieho konkurenta a aj samotný Linux by sa musel trošku pochlapiť, lebo jeho účinkovanie na poli workstation je málo dynamické. Dobieha pomaly vlak firmy Microsoft, rovnako ako sa snazí Microsoft dobehnúť Linux na poli serverov.

Záver:
Myslím si, že firma Apple zistila, kde bude trh PC a zariadení k nemu pripojiteľných smerovať v období najbližších 5 rokov - domáce multimediálne boxy. Odhadujem, že o 10 rokov bude firma Apple jednou z firiem značkového davu, podobne ako Dell, HP, Bull, IBM a ďalšie. Bude možno profitovať, možno dokonca viac ako by kráčala cestou, ktorou kráčala doposiaľ. Ale už to nebude to Apple, ktorým je dnes, bude to iba ďalšia značka davu. Ďalším smutným faktom je, že Apple, neplánuje 100% port svojho OS na PC, ba Windows bude na nich šľapať v pohode, čo môže znamenať, že Apple zatiaľ nechá situáciu tak ako je, aby neprovokoval obra Microsoft a po čase sa rozhodne či pokračovať vo vývoji alebo presedlať na Windows (čo sa mi zdá pravdepodobnejšie, ušetria sa náklady na vývoj). Možno si povedia fandovia Apple, že sa to nestane. Ale pred dvoma rokmi by málokoho z nich napadlo, že Apple pobeží s Intel CPU.


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. tiež som včera o tom počula
    a je to zaujímavá stratégia
    publikované: 08.06.2005 09:14:58 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. x
    mac mini ma ventilator.

    co sa tyka strategie, mozno Jobs prisiel na to, ze s pocitacmi je to uz nahovno a skusi tie domace multimedia, ked sa mu s nimi tak dari. ;-)
    publikované: 13.06.2005 19:43:54 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Nechápem
    prečo by jebĺčkam mal pri zlepšení kompatibility s multimediami pomôcť práve x86, veď aj pri akomkoľvek rozmýšľaní šľapú multimedia na apploch lepsie, ako na win/lin. A grafici sa naozaj budú trhať vlasy...
    publikované: 07.07.2005 18:51:26 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014