dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Chcete vedieť o každom novom článku vášho obľúbeného bloggera? Používajte RSS čítačku.

Menší návod, ako využívať RSS na informovanie sa o aktuálnych článkoch na blogoch, ezinoch či internetových informačných portálov. Bez RSS jednoducho človek nie je v obraze.

Zamyslel som sa nad tým, ako málo ľudí pozná RSS a koľko málo z užívateľov internetu ho aktívne využíva. Preto som sa rozhodol spraviť podobne ako napr. Rony cez svoj blog aj ja menšiu propagáciu tejto užitočnej službe.

O čom RSS je? Denne sa vypublikuje na blog.sk v priemere 15-20 prispevkov a tento počet neustále narastá s prísunom nových bloggerov. Pre niektorých je to módna záležitosť, ktorá časom vyprchá, pre mnohých bloggovanie dostane na celý život. Každý si časom v tomto dave nájde spriaznenú dušu alebo niekoho, kto píše skvelé veci. Keďže je dnešná doba značne uponáhľaná a nie každý môže stráviť celý deň vysedávaním pri internete a hlavne pri blog.sk, človek zistí, že by mu zišla nejaká tá pomocka na sledovanie aktualizácie obľubených blogov (samozrejme, môžem si do rss čítačky pridať aj iné zdroje).

Ja sa budem venovať jednej z x čítačiek, ktoré sú často ako freeware dostupné na internete. Kto nahradil e-mailového klienta Microsoftu Outlook Express jeho celkom slušnou konkurenciou zo stajne Mozilla, konkrétne produktom Mozilla Thunderbird, možno objavil, že okrem klasických mailov a celkom slušnej bezpečnosti či antispamovej ochrany je v ňom zakomponovaná aj RSS čítačka.

RSS 01

Ako možete vidieť na obrázku, v ľavej časti pod poštovými kontami máme zoznam News & Blogs, ktorý je zoznamom RSS feed-ov. V tejto časti vidíme zoznam rss feed-ov, ktoré sme si zaregistrovali k odberu.

RSS 02

Čerstvé RSS feeds mame označené napr. modrou farbou (závisí to samozrejme od inštalovanej Theme pre Thunderbird) s číslom oznamujúcim počet nových článkov, tučným čiernym písmom sú označené feeedy, ktoré sme si ešte neprečítali od posledného vypnutia programu Thunderbird. Po zakliknutí na niektorý RSS feed sa nám v pravej časti zobrazí zoznam článkov daného RSS feed-u, kde vidíme, ktoré články sme si prečítali a ktoré sú nové, podobným štýlom, ako keď pracujeme s poštou.

RSS 03

Zakliknutím na takto zobrazenú hlavičku niektorého z článkov sa nám v dolnej časti zobrazí už samotný článok, resp. blog.

RSS 04

Tento je zobrazovaný prostredníctvom Gecko jadra, ktorý využíva Mozilla Firefox. Pozor na pár drobností. Linky na stránke sa vám automaticky po zakliknutí otvoria vo vašom prednastavenom browsery. Ak vyplníte formulár, robili ste tak zbytočne, lebo formuláre cez Thunderbird odosielať nejdú, preto, ak chcete komentovať, stačí si kliknúť na link v hlavičke, viď vyššie za slovom website je klikateľné URL, ktoré sa Vám otvorí v prednastavenom browsery, kde už môžete pokračovať v komentovaní.

Ako môžete pridať RSS feed?
Kliknutím pravého tlačidla na News & Blog sa vám zobrazí ponuka, kde si zvolíte Manage Subscriptions. Potom si kliknete na tlačidlo Add a do políčka vložíte URL RSS feedu, ktore si skopírujete z daných stranok kliknutím pravým tlačidlom na položku RSS a voľbou Copy URL. Potom dáte OK a RSS Feed je pridaný.

RSS 05

Ako vidíte je to celkom jednoduchý postup. Samozrejme existujú aj iné čítačky, ja som volil túto, nakoľko Thunderbird používam denne a mám to hneď poruke. Táto čítačka vás ale nemilo prekvapí tým, že podporuje iba RSS feedy definované v UTF-8 teda unicode a kódovania typu WIN či ISO sa v nej korektne nezobrazujú. Keďže blog.sk využíva pre RSS feed kódovanie Windows-1250, titulky článkov uvidíte obohatené o rôzne haky-baky, ale samotný blog už bude zobrazený korektne. Neviem, či to brať ako bug Thunderbirda alebo nás, že nepoužívame ako kódavanie unicode UFT-8.


Zo života | stály odkaz

Komentáre

  1. good
    Dobrá práce, osvěty je třeba!
    publikované: 05.08.2005 12:42:16 | autor: Eduard Hlava (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :))
    je to velmi dobra vec pre toho, kto sleduje iba niektore blogy.... ja som to chvilu pouzivala, ale mam rada titulku blogu so vsetkymi novymi textami a prispievatelmi a selekt si robim sama :))
    publikované: 05.08.2005 12:43:40 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. x
    lulla ved tu istu titulku mas aj v citacke!
    pod sebou prispevky, presne tak ako na uvodnej stranke.
    ten isty "selekt" si robim sam.

    citacka ti prispevky nevnucuje, iba ti dopomaha.
    publikované: 05.08.2005 13:04:33 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ja pouzivam
    RSS citacku Habari Xenu ako rozsirenie Firefoxu a tak som si na to zvykol, ze ju mam nastavenu ako Home Page. Zda sa mi trochu kostrbate pridavanie zdrojov (nejde to jednoducho cez "Add live bookmark" vpravo dole na stranke, lepsie povedane ide, ale potom stracam prehlad). Este k feedu z blog.sk - nedaju sa nejako osetrit prve dva clanky, ktore su zobrazene v citacke? Ide o clanky s nazvami "Tak predsa nas nie je az tak malo ... slusnych ..." a "Amelia".
    publikované: 05.08.2005 13:14:12 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. 2bowdne: osetrene
    Uz to raz zaznelo inde, ale som sa k tomu nedostal. Uz by to malo byt OK.
    publikované: 05.08.2005 14:20:11 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. 2 bowden
    No ja som v rss feede nic take nenasiel, takze tam mozno mas nieco z historie, pozri si zdrojak toho generovaneho suboru.

    http://www.blog.sk/rss/xml.html
    publikované: 05.08.2005 14:24:37 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. wa bol rychlejsi ako moj keyboard :))
    takze opravene :) ja som sa uz dival do opraveneho file
    publikované: 05.08.2005 14:25:24 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. 2 dmiba
    to vies, wa je rychlesi ako blesk, rychlejsi ako myslienka. Teda obcas :))
    publikované: 05.08.2005 15:47:13 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. 2 wa
    ale na hnacku nemas ;) ta je najrychlejsia
    publikované: 05.08.2005 17:23:35 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Konečne...
    ...to niekoho napadlo, pretože som bol naozaj prekvapený tým, ako málo tunajších bloggerov o RSS vie. Ja osobne feed využívam odkedy som začal blogovať, i keď používam ten, ktorý mam priamo v opere (bez prídavných funkcíí, ale mne ich aj tak netreba a nemusím nič dodatočne spúšťať, aj keď mi vlastne thunderbird beží vždy :D).<br /><br /> RSS je výborné hlavne pre ľudí, ktorí sledujú všetko, pretož niekedy sa stane, že človek premešká nejaký ten deň a na hlavnej článke je už dávno odskrolované, preto sa musím priznať, že na hlavnú stránku chodím len vtedy, keď sa prihlasujem, by som napísal článok...
    publikované: 07.08.2005 00:20:55 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. x
    RSS nie je len zalezitostou weblogov ;-) ja tak sledujem kopec zahranicnych zdrojov a bez RSS s mojou urovnou anglictiny by som stracal hodne casu ;-) ked mi titulky napovedia o com sa tam toci a ci mam zapnut tu anglicku bunku alebo nie ;-)
    publikované: 08.08.2005 08:31:42 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. 2 rony
    a precital si si poriadne title clanku ;)
    publikované: 08.08.2005 09:48:11 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014