dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Muži znesú viac bolesti

Nech si ženy vravia, čo chcú, je to tak. A pridam ešte nejaké info o tom, prečo si niektoré ženy o sebe myslia, že sú mladšie ako sú a do kedy sú plodné. Informáciu, ako byť vtipný podľa matematiky. A ešte čosi o čokoláde.

Muži znesú viac bolesti

Mužský pohlavný hormón testosterón zvyšuje u mužov prah vnímania bolesti. Ukázali to pokusy amerických vedcov z univerzity v Princetone s vrabcami, ktorých výsledky sa dajú pravdepodobne aplikovať aj na človeka, napísal časopis Nature na svojej internetovej stránke.
Výskumníci ponorili jednu nohu vrabčích samcov do nádoby s horúcou vodou a sledovali, ako rýchlo ju odtiaľ vytiahli. Čím rýchlejšie sa tak stalo, tým pociťovali väčšiu bolesť.
Pri teplotách vody pod 51 stupňov Celzia bol reakčný čas vrabcov relatívne dlhý. Keď im však implantovali testosterón, reakcia na bolesť sa predĺžila. Vo vode zahriatej na 52 stupňov Celzia reagovali vrabce so zvýšenou hladinou hormónu trikrát pomalšie ako vtáky, u ktorých bol tlmiaci účinok testosterónu blokovaný.
Podľa vedúcej štúdie Michaely Hauovej testosterón spúšťa v tele vrabcov sériu biochemických reakcií, ktoré spôsobia zvýšenie hladiny prirodzených analgetík. Toto pravdepodobne platí aj pre človeka.
Testosterón by sa mohol podávať ľuďom s chronickými bolesťami. Títo pacienti však zvyčajne užívajú lieky, ktoré naopak znižujú prirodzenú hladinu testosterónu a predlžujú tak ich trápenie.


Komentár: Ženy môžu ľutovať. Napadlo ma, že ak sperma obsahuje testosterón (neviem určite), tak vlastne Tajtrlíčka konzumuje analgetiká a tlmí tak možno úmyslene svoje depresie...

 

Kedy sa cítite fit?

Dve z troch žien sa cítia mladšie, než v skutočnosti sú, pričom pocit mladosti pripisujú najmä zdravej výžive, množstvu spánku a spoločnosti detí. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila v Nemecku spoločnosť Procter & Gamble.
Až 88 percent respondentiek uviedlo, že ich pocit sebadôvery závisí viac od vnútorných postojov než od vonkajších faktorov. Dve tretiny opýtaných žien priznali, že sa považujú za príťažlivé, pokiaľ sú emocionálne vyrovnané, majú plnú kontrolu nad situáciou a dokážu sa prijímať také, aké sú.
Len dve percentá žien sa vyjadrili, že by rady podstúpili plastickú operáciu, no toto číslo stúplo na desať percent v prípade, že by neboli problémom peniaze. Každá druhá žena odmietla plastickú operáciu zo zásady.


Komentár: Dámy, papkajte zelninku a ovocie, veľa spite a starajte sa o detičky, budete mať pocit, že ste mladšie.

 

Dokedy je žena plodná?

Britskí vedci vyvinuli spôsob, ako vypočítať, kedy žena stratí plodnosť. Svoj postup opísali v najnovšom vydaní odborného časopisu Human Reproduction.
Britskí odborníci využili ultrazvuk, aby zistili veľkosť vaječníkov, a pomocou počítačového programu vypočítali, koľko je v nich ešte vajíčok - a teda, koľko rokov bude ešte žena plodná.
Ženy sa rodia s určitým počtom vajíčok a ich počet s pribúdajúcim vekom klesá. Čím menej má žena vajíčok, tým ťažšie otehotnie.
Doteraz však neexistoval spoľahlivý spôsob ako predpovedať, kedy bude konkrétna žena už príliš stará na to, aby mala dieťa. A vedci sa domnievajú, že pomôže aj ženám, ktoré sa liečili na nádorové ochorenia, čo poškodilo ich plodnosť. Tento test by eventuálne mohol byť určený aj zdravým ženám, keď sa rozhodujú, kedy mať deti a kedy budovať kariéru. Nový test, ktorý vyvinuli odborníci pod vedením lekára Hamisha Wallacea na univerzite v škótskom Edinburghu, by mal byť schopný určiť aj to, kedy presne žena dosiahne menopauzu.
V Británii je to v priemere okolo 51. roku života, môže k nej však dôjsť aj o desať rokov skôr, alebo o niekoľko rokov neskôr. Výnimočne sa vyskytli aj prípady, keď sa žena stala neplodnou ešte pred zavŕšením tridsiatky.
Túto teóriu však musia potvrdiť dlhodobé štúdie, v rámci ktorých budú vedci priebežne sledovať zdravé mladé ženy až do ich prechodu. Ale ak sa potvrdí, ženy ju určite uvítajú.
Mnohé z nich materstvo odkladajú či už z osobných a spoločenských dôvodov, alebo kvôli kariére, a neskôr už deti nemôžu mať. S pomocou takéhoto testu by zistili maximálne dokedy si môžu dovoliť materstvo odkladať.


Komentár: Tak a už môžete vedieť asi kedy príde klimaktérium. Ešte, že som muž.

 

Ako byť vtipný

Britskí vedci vytvorili matematický vzorec pre dokonalý vtip. Rovnica znie: c = (m+nO)/p a vypracovali ju matematičky Helen Pilcherová a Timandra Harknessová.
Okrem toho, že sa venujú serióznej vede, sú obe ženy aj komičkami, ktoré vymysleli komediálny výskumný projekt a vedú ho v spolupráci s Dana Centrom pri Múzeu vedy v Londýne.
Vo vzorci na dokonalý vtip predstavuje "c" smiešnosť vtipu; "m" je "komickým momentom", ku ktorému sa dospeje znásobením smiešnosti pointy, pričom rating závisí od dĺžky stupňovania kľúčovej tézy. Premenná "nO" je počet opakovaní zdanlivého, falošného vyvrcholenia vtipu, čo je znásobené takzvaným "au faktorom", čo je sociálna a fyzická bolesť prameniaca z potupy a poníženia, ktorým predmet vtipu prechádza. Výsledok sa vydelí počtom slovných hračiek "p".
Podľa tohto vzorca, ak vtip pozostáva z nekonečne dlhého úvodu, nemusí mať ani tak smiešnu pointu ako "krátky štek", kde musí byť jej údernosť omnoho silnejšia. Slovné hračky a odbočky podľa vzorca znižujú účinok vtipu, pretože vyvolávajú skôr úškrn než skutočný smiech.


Komentár: Ako vravím: "Všetko je o matematike." Svojho času som sa bavil na vzorci zrýchlenia. Videl som tričko s nápisom: "Z 8 na 21cm za 3 sekundy"...

 

Čokoláda prospieva srdcu

Dobrá správa pre maškrtníkov: kto zje každý deň 45 gramov čokolády, robí dobre svojmu srdcu a cievam. Ale pozor - platí to len pre tmavé druhy. Mary Englerová z Kalifornskej univerzity dávala počas dvoch týždňov jedenástim dobrovoľníkom polovicu tabuľky (45 gramov) čiernej čokolády. Desiati dobrovoľníci v kontrolnej skupine konzumovali rovnaké množstvo mliečnej čokolády.
Čím je čokoláda tmavšia, tým je v nej väčší podiel kakaa. Kakao obsahuje rastlinné látky - flavonoidy. Predchádzajúce štúdie ukázali, že tieto látky znižujú zrážanlivosť krvných doštičiek a zároveň rozširujú cievy. Ultrazvukovým vyšetrením sa zistilo, že cievy konzumentov tmavej čokolády sa rozšírili o desať percent. U ľudí, ktorí jedli mliečnu čokoládu, naopak došlo k miernemu zúženiu ciev.
Profesor Jeffrey Bloomberg z Tufts University v Bostone predpokladá, že vzhľadom na pozitívne výsledky sa výskum rozšíri na ďalšie potraviny obsahujúce flavonoidy. "Nielen čokoláda, ale aj čaj, ovsené vločky a čučoriedky sú vhodnými zdrojom flavonoidov," povedal Bloomberg. Konzumácia nadmerného množstva čokolády však podľa profesora nie je dobrá, pretože okrem flavonoidov obsahuje aj veľa kalórií a nasýtených kyselín, ktoré škodia cievam. "Čokoláda síce obsahuje veľa flavonoidov, ale nie je to náhrada zdravej stravy," upozornil Bloomberg.


Komentár: Napriek tomu, že som sa rozhodol radikálne po včerajších informáciách obmedziť prísun cukrov a tukov, ma táto informácia potešila. Ale napriek tomu sa nedám.


News | stály odkaz

Komentáre

  1. lol :)
    neverim ze aj po takom dlhom case .. si niekto spomenie .. :)
    publikované: 24.01.2006 00:18:41 | autor: tajtrlicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. tak nic
    pisane pred dvoma rokmi, natrafila som na toto nahodou lebo robim pracu o freudovej teze "zavisti penisu" .. nezmenila som sa :)
    publikované: 24.01.2006 00:21:51 | autor: .. (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hura zije
    tak to som rad, ze zijes, vazne si tu chybala, skus viac posurfovat
    publikované: 24.01.2006 07:44:04 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ty si normalny?
    Je to zaujimave, ale stava sa to uz pomaly pravidlom, ale ked nejaki udajni americki vedci nieco vyskumaju je to totalna volovina tak ako aj s tym prahom bolesti. Totiz je to presne naopak ako si tu pisal. Ja mam zasa clanok o tom ako prave testosteron sposobuje znizenie prahu bolesti. A inac su tam aj ine pekelne negativne ucinky testosteronu takze moj zlaty ty veru nebud rad ze si muz :-)
    publikované: 09.06.2006 13:05:33 | autor: ivka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. dobré...
    ...zaujímavosti

    publikované: 09.06.2006 13:44:14 | autor: David (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. 2 ivka
    Hmm, pravdu povediac, papier na to, ze som normalny nemam, ale ani taky, co by ma zaradzoval do tej druhej kategorie. Ja som clanok iba prevzal, kedze ma zaujal tak som ho sem prcol, ved nech si ludia precitaju zopar zaujimavosti.

    Inak si ty muz, ze vies posudit, ci vysoka hladina testosteronu znizuje bolest alebo nie? Hmm, k tomu testosteronu, ak by ho nebolo, ludstvo by mozno aj vymrelo :) takze ake negativne ucinky mas na mysli, nadmerne ochlpenie? Uz som si zvykol a manzelka tiez :))
    publikované: 09.06.2006 15:49:08 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014