dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O blogoch a blogovacích systémoch

A opäť tu máme nový blogovací systém...

Áno, po blog.sk, bloguje.cz, bloguje.sk,  blog.sme.sk tu máme opäť niečo nové - blog.cz. Kto pozná Jyxo, tak už vie, že tento vyhľadávací systém je slušnou konkurenciou v našich končinách pre Google, hlavne preto, že je koncipovaný s prístupom k regionálnym jazykovým špecifikáciam.

A tak pán Illich spúšťa v týchto dňoch nový blogovací systém. Podobne ako svojho času my z blog.sk ho spúšťa s niekoľkými dizajnami, z ktorých si človek môže vybrať, pričom iba z nich. Keďže som sa nemal možnosť pozrieť pod kapotu tohto systému, čo určite spravím iba zo zaujimavosti, nemôžem porovnať editor.

Ale vrátim sa k blogom a jednému postrehu zo včera. Nechcel som pôvodne písať o blog.cz, ten akurát prišiel do rany ako zámienka na to, čo príde.

Včera som sa opäť po dlhom čase pozrel na slovenskú konkurenciu blog.sme.sk. Neviem, ale stále mám pocit, že to vlastne blog ani nie je, že je to exibicionistický "free" e-zine. Nehovoriac o tom, že blog ako internetový denníček by mal niesť určitú dávku súkromia, ktoré na sme.blog.sk nenájdete už tým, že u každého blogu je civilné meno autora. Máte tam dokonca foto, teda o súkromí to určite nie je.

Poznám zopár blogerov, o ktorých v súkromí a blízkom okolí nevedia, že blogujú. Dokonca ich nepoznajú ani sami bloggeri. Je to ich zámer. Ale systém sme.blog.sk pre nich nie je.

Napadlo ma, že vlastne nepoznám taký neanonymný blogovací systém ako ten ich. Dokonca si spomínam, že nejakého blogera vyrazili, lebo používal cudziu identitu. Keby bol inde, nemusel by.

Už som raz kritizoval nutnosť registrácie pre písanie komentárov, aj keď sa ma poniektorí ľudia zo SME snažili presvedčiť, že to má význam, doteraz tvrdím, že nemá. Zaregistrujem sa u nich x-krat a nijako mi v tom nezabránia.

Chýba mi tam komunitné cítenie, aké máme tu my na blog.sk alebo aj určité skupiny na bloguje.cz (je tam viac ľudí a logicky sa tvoria skupinky). Je to skôr o suchom individualizme, čomu napomáhajú prvky ako karma a pod. Jednoducho sa snažia donútiť ľudí, aby písali za každú cenu a často aj na úkor kvality. Aby súťažili v oblasti v ktorej sa súťažiť nedá. Prečo? Viac článkov, viac zobrazení, lepšia pozícia na predaj reklamného priestoru.

No a nakoniec dizajn, výber je takmer rovný číslu 1, pričom farebné variácie rovnakej grafiky nemožno považovať za nejakú extra voľbu. To, že tu na blog.sk sme dlho ponúkali výber z 9-tich základných dizajnov je stále lepšia ako u konkurencie blog.cz a je neporovnateľná s obmedzeniami sme.blog.sk. Nehovoriac o tom, že dobrý dizajnér si môže na základe návodov spraviť dizajn sám, ktorý bez problémov implementujeme do systému, o čom sa presvedčilo už niekoľko bloggerov. A onedlho v admini rozhrani najdete kolonku na upload svojho css a obrázkov.

A prečo je tam toľko bloggerov (smegerov)? Sila reklamy. Mať za menom blog.sme.sk a tvariť sa, že som niečo viac. Často ale býva kvantita na úkor kvality, no o tom potom....


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. Výborne si to vystihol...
    blog.sme.sk som si vyskúšal, no postupne som mal pocit, že to má od blogu ďaleko. Autori hľadajú novinárske články a texty (čo sa im aj darí...) Iste postrehy sú skutočne na úrovni vhodnej pre noviny. Blog ako taký sa stráca. Menu editora je výborne spolu s vedľajšími funkciami. No, stále to však nebol blog :)
    publikované: 03.08.2005 18:32:45 | autor: Petros (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Suhlasim s tebou, ale
    nech je blog.sme akokolvek negativne vynimocny faktom zostava ze tvori podstatnu cast navstevnosti SME ako celku (denne 8.000 UV).. kolko ma taky blog.sk so svojou intuitivnou domenou UV?
    Smeckarsky blog sa vydal inou cestou - vzajomne posilnenie vazby internet-print a podarilo sa im to genialne. Print pumpuje navstevnost (v den ked vychadzala priloha o blogoch obrovsky stupla navstevnost blog.sme.sk - neviem ako je to teraz, uz nekupujem papierove news) a umoznuje zvysit bonitu reklamneho priestoru na webe. Web zas na oplatku bezplatne generuje kontent pre print a toto zaroven spetne motivuje uzivatelov k aktivite (dostanem sa do novin.. budem slavny, waw!)
    publikované: 03.08.2005 19:33:09 | autor: Tony (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Este cosi..
    Som tu sice este len take nove ucho, viacmenej si len skusam a moj blog je zatial len o kopirovani cudzich textov, ale je tu niekolko veci, ktore mi trochu vadia (a mam pocit, ze som hadam aj na spravnom mieste). Admin je super, jednoduchy a prehladny, fakt sa s nim dobre robi.
    Chyba mi vsak napr. vyhladavanie v prispevkoch. Planuje sa nieco take?
    publikované: 03.08.2005 19:43:09 | autor: Tony (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. 2 tony
    Co sa tyka medializacie, o tom bol posledny odstavec, o comsi podobnom uvazujeme aj mi, mimo to blog je sucastou systemu portal.sk, ktory sa buduje z dola a to bude dalsia vec co to tu podpori.

    To dostanem sa do novin budem slavny, je sice putave, ale iba pre autora, lebo aj inteligentny clovek podlieha iracionalnym zaverom. Clovek by sa cudoval, v kolkych novinach mu uverejnia slusny clanok a este mu zan zaplatia.

    S vyhladavanim pocitame, v ramci rebuildu blog.sk na obohatenu verziu.
    publikované: 03.08.2005 19:53:33 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Trochu
    čítam a sledujem blog.sme.sk a myslím, že dnes sa tam už cítim príjemnejšie ako asi tak pred pol rokom. Tak trochu mám pocit, že vzájomné vzťahy sa tam začínajú akoby normalizovať (aspoň trochu)...
    Napriek tomu by som sa dnes už nedokázala vzdať toho, čo mi dal tento blog. Ywana to raz nazvala niečím ako trochu rodinný vzťah a práve o to tu ide viac, než o publikovanie (aspoň mne osobne). O podporu a spolupatričnosť... A dnes by som bez problémov zverejnila svoje meno a fotku na tomto blogu, ale myslím, že tu už mám aj tak vybudované meno a aj tvár ako laskonka.
    Mimochodom, veľmi rada by som vypadla z Trnavy na jeden víkend na Šíravu, ale tento rok to neprichádza do úvahy ( v auguste už vôbec nie...). Ak sa podarí, ešte dnes napíšem článok na svoj blog a zmienim sa aj o dôvodoch, prečo nemôžem... Snáď nabudúce.
    publikované: 04.08.2005 18:05:07 | autor: laskonka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. budes tam chybat
    ako ked sa zide rodina a niekto chyba ;)
    publikované: 04.08.2005 19:00:00 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Hm
    Hlavne, ze na vase stretnutie sa prihlasili traja a SME ma stretnutia blogerov takmer kazdy mesiac, su tam desiatky ludi... uz sa klebeti o intimnych vztahoch medzi niektorymi, vytvaraju sa priatelstva, blog.sme.sk ma interny chat, vela ludi sa tam bavi, VIP vyberaju clanky, spolocne sa rozhoduje o dalsom osude projektu - jednoducho vznikaju vsetky naznaky tvorby silnej komunity, co blog.sk zdaleka nema.

    Nezastavam si vsetko na blogoch SME, ale tvoj nazor je IMHO zatrpknuty a este aj nepodlozeny faktami...
    publikované: 14.08.2005 12:56:35 | autor: Tomáš Ulej (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. priatelia
    blogy na Sme - ci sa vam to paci, alebo nie - su unikatne spojenie klasickeho media s internetom. ako som sa na blog.sme.sk docital, platia tam za prispevky publikovane v novinach, a solo za najlepsie clanky tyzdna, takze v tejto diskusii sa klame a zavadza.

    nech uz je akokolvek, ziarlivost na blog.sme.sk z pohladu blog.sk mi je tragikomicka. je to ako ked mys vrci na macku 8-))
    publikované: 16.08.2005 23:18:39 | autor: Roman L. (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. blog.sme.sk vs blog.sk
    tak podla mna pisat o komunite je tazke... argumentovat tym ze na stretnutia blog.sme.sk sa nahlasilo a doslo viac ludi je pochabe, vzhladom na pocet blogerov (myslim tych aktivnych, co pisu pravidelne)

    ziarlivost? napriklad ja na blog.sme.sk neziarlim a myslim ze vacsina blogerov odtial tiez nie... pretoze asi by presli ku "konkurencii"

    no na blog.sme.sk sa mi paci prave to spopojenie 2 roznych medii... no tu sa mi paci vacsia volnost (vo vsetkom) a mensia komunita...
    publikované: 17.08.2005 00:23:04 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. 2 Roman L & 2 Tomas Ulej
    Zacnem znamou pravdou: "Kazdy svojho Boha chvali."

    2 Tomas: co konkretne povazujes za nepodlozene fakty, nech dam veci na pravu mieru?

    2 Roman L.: kde konkretne klamem a zavadzam?
    publikované: 17.08.2005 00:26:10 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. 2 Tomas - objektivny pohlad, preco EBP 2005 nebude
    To, ze sa na stretko prihlasili traja ludia moze znamenat niekolko veci.

    1. vase stretka bezia vacsinou v BA, nase je presne na opacnom konci republiky, kde je blogovanie bohuzial vdaka "skvelej" ekonomickej situacii v plienkach, kym na Zapadnom Slovensku to celkom fici (chello, adsl). Skus si pozriet poriadne stats o tom, ako je internet rozsireny v ktorom regione a teda, kolko % bloggerov moze pripadnut na vychod a na zapad Slovenska a kolko na samotnu Bratislavu. Je logicke, ze cloveku v BA a okoli, nie je problem dojst na stretnutie niekve v BA, ale na Zemplinsku Siravu, to uz chce nejaku obet (cas, financie na cestu), je logicke, ze sa sem nikto nehrnul. Mimochodom, kolko percentualne blogerov mate na blog.sme.sk z Vychodneho Slovenska?
    2. je cas dovoleniek, a keby si si aspon trosku precital, komentare v blogoch tykajucich sa stretnutia, zistil by si, ze je kopec ludi na dovolenkach a tento fakt im branil prist.
    3. dalsie priciny, ktore poniektorym zabranili prist, skus sa napr. opytat Ronyho, ktory bohuzial nemohol prist, pricom v Michalovciach stravil vojensku sluzbu, a ako mi povedal, urcite by rad prisiel, keby mohol (akciu sam propagoval na svojom blogu). Dalej, ako nam napisal, rad by dosiel aj Arthur Dent, ktory nas rovnako s celym bloguje.cz v danej akcii podporil, avsak dojst z CR na vychod Slovenska je dost unavne. Ja im obom touto cestou dakujem za podporu.
    4. no a nakoniec organizacna chyba, ktoru sme ja i wa priznali. Ide to, ze sme termin oznamili 3 tyzdne pred spustenim akcie, co v kombinacii z dovolenkovym obdobim odsudilo akciu na zanik. O rok to bude urcite lepsie.

    A este k zatrpknutosti. Musim ta sklamat, moja zatrpknutost voci sme.blog.sk neexistuje. To, ze obcas nieco pokritizujem, nemusi znamenat, ze som voci tomu zatrpknuty. To ze existujete nas aspon popohana inovovat, snazit sa byt este lepsi a to v konecnom dosledku prospeje blogovaniu na Slovensku. A ludia sa mozu rozhodnut, ci chcu blog.sk, blog.sme.sk, bloguje.sk, blogger.com alebo akykolvek iny blogovaci system, pripadne vlastny system, na vlastnej domene. Rovnako sa mozu rozhodnut, ci ich blog vyjde v novinach, alebo to bude sukromny anonymny blog, kde sa mozu postazovat na manzelku, na sefa atd. blog.sme.sk spravilo vdaka press skvelu reklamu blogovaniu, napriek tomu, ze je konkurencia. A toto im nikdy ako blogger zazlievat nebudem, naopak za to si zasluzia pochvalu.

    Nakoniec poznamka na zaver: Z cias disk.sk som bol u teba zvyknuty na znacnu mieru objektivity, lebo si sa na veci castokrat dival z nadhladu a nezaujate. Tentokrat si to s tym porovnanim stretnuti trosku precenil, vid tvoja obranna linia a realne dovody, preco EBP 2005 nebude. Asi som sa dotkol citlivej temy a ty si ju vzal osobne.
    publikované: 17.08.2005 01:03:01 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. RE:
    Dmiba - nedotkol si sa citlivej temy, ja si zivelne nic nezastavam. Moj prispevok bol sportovy, taka poznamka na okraj, nic co ma rozculilo ani nic podobne :-)
    A k objektivite - tu som sam za seba, mam svoje pocity a dojmy. V clanku sa toto v ramci zachovania objektivity skutocne vzdy len a len minimalizuje :-) to o Disk.sk beriem ako kompliment. Dakujem.

    Za zatrpknuty a nepodlozeny povazujem tento odstavec a nan som aj vo velkej casti reagoval:

    "Chýba mi tam komunitné cítenie, aké máme tu my na blog.sk alebo aj určité skupiny na bloguje.cz (je tam viac ľudí a logicky sa tvoria skupinky). Je to skôr o suchom individualizme, čomu napomáhajú prvky ako karma a pod. Jednoducho sa snažia donútiť ľudí, aby písali za každú cenu a často aj na úkor kvality. Aby súťažili v oblasti v ktorej sa súťažiť nedá. Prečo? Viac článkov, viac zobrazení, lepšia pozícia na predaj reklamného priestoru."

    Kazda jedna veta IMHO nepravdiva alebo aspon tendencna... ziadna objektivna dedukcia, iba dohady. Pekne po myslienkach:

    odkial vies, ake je komunitne citenie na blog.sme.sk - pod strechou administracneho systemu existuje dost zivy organizmus kolektivu...

    odkial mas, ze karma napomaha individualizmu? ak ma nejake negativne dopady tak to je skor to, ze pretlaca vacsinovu kulturu, pozitivum je v tom, ze triedi plev od zrna. Neviem, v com moze karma podporit individualizmus? To ako ked nie je, tak ludia pisu clanky spolocne, nie kazdy za seba? V diskusiach inac vystupuju ako samostatne identity vo velkej miere aj blogéri a reaguju jeden na druheho vo velkej miere...

    Odkial vies, ze SME tlaci ludi, aby pisali "písali za každú cenu"? Pomenuj ten nastroj, ktory ludi tlaci pisat, SME ho urcite hned rado prijme a implementuje.

    A reklama? Blogy na SME dlhe obdobie nemali ziadnu a dnes je to okrajova zalezitost. Myslim, ze blogy nie su ziskovy podnik.

    Chcem povedat, ze nie som kompetentny odpovedat za projekt Blogov na SME, toto boli moje nazory, Tomas B. Ti urcite povie viac. Len sa mi nezdalo fer, co si na adresu projektu povedal. Mozno si to zatrpknuto nepisal, no zatrpknuto to naozaj znelo. Nic viac nic menej

    T.
    publikované: 18.08.2005 23:21:14 | autor: Tomáš Ulej (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. SME a blog
    Blog denníka SME zvyšuje jeho čítanosť a popularitu. Veľmi rafinovaným spôsobom uvereňuje články v elektronickej podobe, za ktoré nikomu neplatí. ;) Ale denník SME podobné fígle vie robiť. Napr. knihy, PC hry a pod. Sú to proste vynaliezaví ľudia.

    " A onedlho v admini rozhrani najdete kolonku na upload svojho css a obrázkov."

    Áno, áno!
    Dúfam, že to "onedlho" bude v priebehu najbližších 100 rokov. :)
    publikované: 10.04.2006 20:04:39 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014