dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Poslali ste SMS na pomoc obetiam tsunami cez Orange?

Tak sa pozrite, ako ich využijú.

Článok s informáciou ako sa míňajú peniaze nájdete na zive.sk.

Tu je pár postrehov.

V súčasnosti sa z výnosu zbierky realizuje projekt „Pomoc rodinám rybárov na Srí Lanke“, v rámci ktorého dvaja humanitárni pracovníci združenia Človek v ohrození začali ešte začiatkom roka realizovať projekt priamej pomoci komunite rybárov v obci Kudawella na juhu Srí Lanky.
5 miliónov SK použitých pre jednu dedinu na juhu Srí Lanky je viac než priveľa.

Združenie založilo dielňu na výrobu tradičných rybárskych člnov, ktoré denne vyrába päť skúsených výrobcov člnov. Tí zaučili do výroby 10 miestnych rybárov, s ktorými vyrobia 50 člnov, tak nevyhnutných pre zabezpečenie obživy 50 rodinám rybárov. Ešte tento mesiac sa projekt rozšíri aj do obcí Unakuruwa a Mawella, ktorého výsledkom bude ďalších 50 člnov.
Neviem, ale títo rybári sa musia učiť ako si postaviť čln? A kto im tie člny staval doposiaľ, iba tých päť skúsených výrobcov člnov? A kde tí skúsení výrobcovia člnov vyrábali člny doposiaľ? Asi im ich dielne spláchla tsunami. Kto videl dokumenty z trópov asi vie ako vyzerá taká "dielňa na výrobu tradičných člnov".

Ďalšia fáza projektu bude spočívať vo výstavbe 60 domov s rozlohou 180 m2. Každý dom, v ktorom bude bývať viacdetná rodina, bude mať 2 izby, kuchyňu, obývačku a kúpeľňu, pričom v jednom dome by malo žiť približne 6 ľudí.. Súčasťou projektu bude aj komunitné centrum, ktoré bude slúžiť pre deti.
Hmm, tak mať dom s rozlohou 180m2, s dvoma izbami, kuchyňou, obývačkou a kúpeľňou a zadarmo, tak to človeka poteší. Keď si spomeniem na zábery turistov, ako pomáhajú domácim s odpratávaním neporiadku, pričom sa na nich domorodci pozerajú, ale ruku k dielu nepriložia, tak som rád, že som tu SMS cez Orange neposlal. Osobne viac verím inštitúciám ako UNICEF a tak som smeroval pomoc cez nich.
Mimochodom, žije tam 50 rodín, je možné že majú detí viac ako 6, keď o ne ovšem neprišli pri tsunami. Prečo teda je tých domov 60? Žeby to boli výletné domy pre manažment Orange Slovakia a Nadáciu človek v núdzi? Ale to iba špekulujem.

 


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. ?
    dmiba - tych 180m2 je obytna plocha? Co je to za cislo?
    Clovek v ohrozeni je jedna z nadacii, kam som sa nebal dat peniaze. Ale po tejto interpretacii to stoji minimalne za preverenie...
    publikované: 03.03.2005 16:49:00 | autor: Tom (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 2 tom
    Nie, to je asi cela plocha domu. No napriek tomu, ak si vezmem, ze moj byt ma cosi nad 85m2, tak to bude celkom pekne byvanie.
    publikované: 03.03.2005 16:53:09 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Spolky čertove volky
    Apoň taká je moja trojročná životná skúsenosť v istej nemenovanej chránenej dielni. Ľudovo povedané Iba Pánboh a krava vedia kde peniaze vyzbierané "na bohabojný učel skutočne končia. Takže som neprispel ani na zhumpľované Tatry a a ani na obete cunami. V telke som videl ako pozostalí po neštastí sedeli na tehle a pozerali sa ako im upratujú dobrovolníci-turisti. Aj to je riešenie, ale veľmi sa mi nepáči.

    publikované: 03.03.2005 17:31:51 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. neviem preco
    ale podobnym spolocnostiam neverim a tak nikam peniaze nepcham ked nemusim.
    Znie to asi trochu pritvrdo a sebecky, ale v dnesnom svete je 90% takych financii zneuzitych alebo vyuzitych zbytocne.

    Horsie je, ze tie dobre spolocnosti na to potom doplacaju. Taki ako ja im totiz peniaze tak ci tak neposlu :-(
    publikované: 03.03.2005 18:27:49 | autor: CyberGhost (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014