dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

SK-NIC náš každodenný

Šetrím, šetríš, šetríme a regitrátor so zákazníkom si to odnesie.

Dnes sa mi stala poľutovania hodná vec, ktorú má na svedomí kombinácia SK-NIC~Tatrabanka.

Kto je registrátorom pozná ako systém funguje. Zákazník zaplatí registrátorovi a ten následne SK-NIC. Ja som sa k tej úhrade dostal neúmyselne v posledný možný deň úhrady, cca hodinu pred jej expiráciou. Keď som zákazníkovi doménu uhrádzal, pri konektovaní na Tatrapay však system Tatrabanky vypísal hlášku, že od obchodníka došli nekorektné údaje, že mám kontaktovať obchodníka (častý problém striedavo u SK-NIC a u Tatrabanky). Po zakliknutí späť, mi moja session vyexpirovala, napriek tomu, ze SK-NIC ma nastavený väčší timeout, aký trval celý tento proces. Timeout u SK-NIC nastane vždy, keď niečo medzi TB a SK-NIC zblbne, je jedno na ktorej strane. A tak doména po niekoľkých neúspešných pokusoch vyexpirovala. No ja som sa nevzdal. Zhruba okolo 11.00 začína SK-NIC generovať aktualizovanú DB pre DNS domeny .sk. Zaujímavé na tom je ale hlavne to, že sa to robí pravdepodobne na rovnakom DB serveri (predpokladám, že aspoň majú oddelený webserver a db server), ktorého výkon je už asi nepostačujúci, alebo celá DB je navrhnutá riadne hovadsky, čomu nasvedčuje viacero vecí, no najskôr je to kombinácia oboch dokopy. Takže je rozhranie pre registrátorov prakticky v čase generovania DNS takmer nepoužiteľné. Odozva 1-3 min. a pod.

Pokiaľ sa v tomto čase rozhodnete uhrádzať domény, rátajte s tým, že ak nezblbne Tatrapay, tak potvrdenie o vašej úhrade do SK-NIC najskôr kvôli spomínanému timeout-u nikdy nedorazí a potom neostáva nič iné iba reklamovať úhradu.

Všetko by bolo OK, keby Vám ekonomické oddelenie nepovedalo, že sa k tomuto nedostanú, až najskôr zajtra.

Čo ich po tom, že nefunkčnosťou, resp. obmedzenou funkčnosťou ich systému zákazníkovi na cca 24 hodín znefunkčnia doménu. Podstatné je, že si to nezliznú oni, ale registrátor.

Počas registrácie domén som sa stretol s x problémami, ktoré sa možno pre SK-NIC navonok javia ako malicherné, ale ktoré robia zlé meno predovšetkým registrátorovi, pričom on za to nemôže.

Aktuálny systém značne komplikuje migráciu domény na nového registrátora. Sú potrebné dve tlačiva, pričom sa musí spraviť delegovanie registrátora v rámci rámcovej zmluvy a potom delegovanie registrátora ako registrátora danej domény. Ak nový registrátor preberá niekoľko desiatok domén do správy musí pre klienta vygenerovať pre každú doménu tlačivo zvlášť. Neexistuje spôsob ako to spraviť naraz.

Dodnes nie sú preložené pravidlá SK-NIC do anglického jazyka, čo sa za tie tri roky už dávno malo stihnúť. A tak vysvetľujte každému cudzincovi, ako to s tou našou doménou .sk chodí, alebo si ich preklad dajte spraviť na vlastné náklady.

Hold, SK-NIC náš každodenný...


Amaterizmus SK-NIČ | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014