dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Talian či arab, pre amerického vojaka je to asi jedno.

Počas odvážania unesenej novinárky do bezpečia zahynul agent talianskej tajnej služby, ktorý ju chránil vlastným telom, pred guľkami amerických vojakov.

To, že sa poniektoré Európske krajiny, vrátane Slovenska, zapojili do amerického honu na čarodejnice sa už okomentovalo dosť. Väčšina inteligentných ľudí pochopí, že sa nejedná o nič iné ako o vplyv moci v oblastiach s náleziskami ropy. Najprv Afganistán, potom Irak, teraz sú na pláne Irán a Sýria. Tí poslední dvaja sa radšej dohodli, že si pomôžu, aby to američania nemali také ľahké. Čas ukáže.

V Iraku prebieha od porážky Saddama partizánska vojna, pri ktorej na jeden deň priemerne pripadá jeden mŕtvy americký vojak. Je logické, že títo vojaci sú vystavení stresu. Ale to čo sa im podarilo teraz je viac ako len nešťastná náhoda. Odniesol si to jeden občan štátu, ktorý ich vo vojne podporoval a hlavná hrdinka celej akcie bola zranená.

Ako uviedol talianský premiér Berlusconi, ktorý mimochodom napriek domácemu odporu USA v ťažení podporoval: "Americkí vojaci na kontrolnom stanovišti zastrelili agenta a zranili Sgrenovú na pleci, keď ju po prepustení a odovzdaní príslušníkom talianskej tajnej služby viezli na bagdadské letisko. Agent Nicola Calipari chránil Sgrenovú svojim telom, zasiahla ho guľka, ktorá bola nanešťastie smrteľnou. Ďalší traja zvyšní cestujúci utrpeli zranenia."

Kedy konečne prehodnotí Európa svoju závislosť na USA?

Mimochodom zajtra sa opätovne prejednávajú softwarové patenty. Ekonomická softvérová loby USA pekne zapracovala. Poľský zástupca, vďaka ktorého vetu bol zákon vrátený, aby bol opäť postrčený rade, bez akej koľvek diskusie, sa vyjadril, že ak sa ostatní nepostavia proti nemu, Poľsko ho vetovať už nebude. Čo sa asi stalo?


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. len by som upresnil ten priemer za den
    neviem presne kolko dni trva (2 roky, cca 700?), ale pochybujem ze ich bude uz 1500, kedze take cislo je pocet aktualne mrtvych US vojakov aktualne zhruba zo stredy, oficialne udaje z armady a inych zdrojov sa lisia zhruba v pocte 10 vojakov, armada mala 1494, ine zdroje 1502 AFAIR

    a inak v tom nevidim ziadnu zavislost Europy na USA, staty ktore ich chceli podporit ich podporili, ktore nechceli nepodporili
    publikované: 06.03.2005 11:19:13 | autor: Markoff (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. nestastie
    je to pruser - evidentne zlyhanie komunikacie medzi ITA a USA. Urcite by som z toho ale nevinil apriori americanov. Viem si predstavit, ze ked tam uhana auto a oni ho poziadaju, aby zastavilo, tak by som som sakra rychlo dupol na brzdy... Je to ale pruser.
    publikované: 06.03.2005 21:34:37 | autor: dandy (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Mnoho jest průserov ...
    amerických a ešte len bude, ale aprióri nemám pocit, že by európčania boli lepší vojna není kojná ...
    publikované: 07.03.2005 10:31:07 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. love actually
    predvcerom som zhliadol film love actually. napriek tomu, ze je to romanticky snimok v jednej chvili ma prekvapil politicky. hugh grant hovori americkemu prezidentovi, aby amerika ocakala, ze velka britania nebude piskat ako amerika chce. co tym chcem povedat? len to, ze aj hollywood cosi naznacuje ..
    publikované: 08.03.2005 10:19:03 | autor: siajen (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. pokial ma pamat neklame
    Tak to bolo s Irakom opacne, ako amerika piskala, tak skakali Briti, Spanieli a Taliani, o tych nasich politikoch ani nehovorim.

    Inak ma napadla jedna vec, clovek by cakal, ze SK sa zapojilo do vojny v Iraku z ekonomickych dovodov. Je samozrejme logicke, ze sa k nam vozi ropa z Ruska, ale aj tak, mohla zlacniet :) lenze tu mame monopol. Aj USA ma monopol na to, ze ich prezident s poradcami, vzdy vedia presne, kto je terorista a kto nie...
    publikované: 08.03.2005 10:28:14 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Väčšina inteligentných ľudí je nezávislá od väčšinového názoru
    a v podstate od každé memetického nátlaku. V Európe je v móde nenávisť k USA. Veľmi ľahko sa pri tom zabúda na historické a ekonomické súvislosti.

    1. Počas návštevy Busha na Slovensku som zachytil takúto informáciu: USA produkuje 40% svetového hrubého produktu.

    2. Výdaje na obranu USA presahujú súčet výdavkov na zbrojenie 10 nasledujúcich štátov.

    3. Dejiny 20.storočia sú aj dejinami angažovanosti USA v európskych a svetových konfliktoch, ktoré všetky USA vyhrali, a ako dôsledok týchto výhier všade úspešne inkorporovali anglosaskú predstavu o spravovaní spoločnosti štátom, teda demokraciu a slobodný trh.

    4. Po troch svetových vojnách Európa vždy schudobnela a USA zbohatli a rástol ich význam vo svete.

    5. Ťažisko boja proti komunistickému svetu v tretej svetovej niesli na sebe USA. Západná Európa sa spoľahla na ochranu USA a za ušetrené peniaze budovala sociálny štát. Teda predstava o tom, že Európa by sa mala od USA oslobodiť predpokladá enormný nárast výdavkou na obranu a zrušenie dotácií a bohatého prerozdeľovania. Európa stále je pre ameriku vydržiavanou milenkou.

    6. Po tretej sv. vojne zostali USA jedinou superveľmocou na svete. Aby si tento vplyv udržali aj do budúcnosti čo najdlhšie, je zo strategického hľadiska potrebné udržať svoju prítomnosť na všetkých kľúčových geopolitických bodoch.

    7. Blízky východ bol v tretej sv. vojne významným bojiskom. Po páde sovietskeho impéria už Rusko nedokáže presadiť v tejto oblasti svoje záujmy. Každá administratíva USA, ktorá by sa nesnažila obsadiť uvolnené pole po protivníkovi by bola NEZODPOVEDNÁ.

    8. Ropa (a suroviny vôbec) už v modernej politike nehrá koloniálnu úlohu. Pre USA je oveľa dôležitejšie, aby mohli uplatňovať svoj vplyv v jednotlivých krajinách cez svoju ekonomickú silu, a na to potrebujú stabilitu, slobodný trh a nekorupčné prostredie. Tvrdenie, že USA napadli Iraq kvôli rope patrí do 19.storočia a je holým ekonomickým nezmyslom, Takéto tvrdenie viac vypovedá o tvrdiacom, ako o sebe.

    9. Neprestáva ma udivovať, že sa stále niekto pohoršuje nad stratami v Iraku a Afghanistane. Predsa je tam vojna a vo vojne sa umiera. Ak porovnáme straty USA a straty irackej armády a teroristov tak to vyznieva veľmi jednoznačne v prospech USA. Straty sú nízke a vojna zatiaľ úspešná. Drvivá väčšina strát medzi civilistami pripadá na súperov USA.

    10. Ak si porovnáme geopolitickú mapu v roku 1989 a dnes, tak zreteľne vidíme, ako administratíva USA bez ohľadu na politické tričko, zbiera plody víťazstva v dlhoročnom vojnovom ťažení v tretej sv. vojne. Rusko prestalo byť superveľmocou a Čína, ktorá ňou o pár rokov bude, je geopoliticky obkolesená USA.

    Ja nerozdeľujem politiku na peknú a škaredú, ale na úspešnú a neúspešnú. Preto chápem aj pragmatizmus súčasnej slovenskej vlády, keď sa orientuje na víťaza - je to výhodnejšie.
    publikované: 08.03.2005 12:53:11 | autor: daimonion (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014