dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Viac než polovica Slovákov od 15 do 69 rokov údajne kopíruje

Autorská spoločnosť LITA chce na základe výsledkov prieskumu docieliť zmeny v autorskom zákone. Alebo, ako nám nezostalo na výplaty....

Článok s týmto titulkom nájdete na stránkach zive.sk. A tu je moja reakcia k organizáciám LITA, RIAA, Microsoft a systémom SafeDisc, DRM, aktivácia software a ďalším spomínaným sprostostiam.

Slovenský národ je národ zbojnícky, veď hovoria o tom rôzne fakty, napr. národný hrdina - zbojník Juraj Jánošík, národné heslo: "Kto nekradne, okráda svoju rodinu.", slovenský parlament a vláda - ukážková vzorka tunelárov a podobnej hávede.

Ale nájdu sa aj poctiví jedinci, ktorí sa napriek tlakom okolia nechajú zvábiť svedomím k poctivej kúpe CD, softvéru, či DVD, dokonca aj knihy.

Raz za čas si kúpite CD na backup dát, prípadne na vytvorenie legálnej kópie poctivo kúpeného CD. Lenže ktosi "múdry" povedal: "Každý, kto kupuje CD média, DVD médiá, videokazety, kazety, papier, a zariadenia, do ktorých sa to dáva je zlodej a musí platiť organizáciám ochraňujúcim autorov!"

Tak som si kúpil CD s vedomím, že v jeho cene je príspevok môjmu obľúbenému autorovi. Hmm, ale je to tak?

V roku 2003 LITA vybrala od kopírovacích služieb, dovozcov a predajcov reprografických zariadení a pevných diskov celkovo takmer 14,5 milióna korún.

Kde LITA zverejnila zoznam autorov, ktorí obdržali od nich príspevky? Podľa akých kategórií dané príspevky rozdeľovali?

Na ich stránkach sa to nedozviete.

Ale LITA si dala spraviť prieskum, na základe ktorého údajne autori prišli na Slovensku o 521 miliónov korún.

Nepomohol Safedisc, nepomohla aktivácia vo windows xp, nepomohla macrovision.

Nechce sa mi nad číslom 521 miliónov robiť analýzu, ale to, že sa na papier kopírujú aj iné veci ako nelegálne, že sa cez fax posielajú aj iné veci ako nelegálne, že na cd, dvd sa dá nakopírovať aj legálna vec, že cez skener sa do PC nakopírovávajú väčšinou pracovné veci, je bohužiaľ vec, ktorú spomínaný prieskum prehliadol. Či to bolo zámerne, či nedbalosťou agentúry, vedia iba v LITA. Tak či tak je to zavádzanie verejnosti a klamanie zákonodarcov.

Na tento postoj doplatí jedine poctivý človek. Vlastne na väčšinu vecí doplatí poctiví človek. A tak mi CD v mikrosystéme preskakuje, lebo zrniečko prachu sadlo na zlé miesto a disk má ochranu proti kopírovaniu, ktorá je na to citlivá. Preto, keď mi odišla VGA a neskôr aj HDD, som musel volať do MS CZ a MS SK, aby som si mohol systém aktivovať, lebo cez net to už nešlo (nechápem prečo je ten systém taký stupídny), preto musím v januári zaplatiť SK-NIC cez 20 domén, lebo poctivci sme ich premigrovali poctivo v prvej várke a nie v októbri ako ostatní.

K čomu vedú spomínané ochrany? Zarábajú na nich ľudia, ktorí ich obchádzajú. Kto kradne má to jednoduchšie - ukradnutá verzia corporate version Windows XP bez aktivácie vs poctivo kúpená verzia Windows XP s aktiváciou. Z mp3 vypálené hudobné CD vs poctivo kúpené CD, ktoré dosiera ochrana na ňom aplikovaná....

Hold socializmus poznačil mnohých ľudí. Dokonca aj na západe.

V diskusii pod článkom sa mi zapáčil jeden komentár, citujem:
"Ma napadlo ze co keby kazdy kto si kupi nozik, si odsedel 3 mesiace nepodmienecne, lebo vsak nozikom sa da zabit, tak preventivne si to vsetci odsedime."

Rovnako by som navrhoval, aby motoristi platili mesačne po 1000 Sk do fondu rodín obetí automobilových nehôd. Každý, kto si kupuje strelnú zbraň, by platil mesačne po 1000 Sk do fondu rodín obetí zabitých strelnou zbraňou, atď, atď....

Namietate, že predsa zabitie a krádež je čosi iné. Tak dobre ale auto podobne ako pištoľ sa tiež dajú použiť pri lúpeži, prečo teda majitelia pri kúpe nezaplatia do nejakého fondu príspevok rovnako ako ja, keď si kúpim skener, cd-rw, dvd-rw, dvdrekordér, videorekordér, fax atď....

Bohužiaľ platilo a vždy bude platiť jedno staré slovenské porekadlo: "Pred zlodejom zámku nieto." A tak firmy, miesto toho, aby našli spôsob ako znížiť náklady a sprístupniť produkt väčšiemu množstvu ľudí, fungujú opačne - znepríjemňujú život aj tomu poctivému zbytku, čo ich živý.


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. x
    vies, heslo "kopirovanie zabija hudbu" je z toho isteho kosiara ako "registrovane partnerstvo".

    Podla dojmu vytvaraneho v spolocnosti je nekorektne s tym nesuhlasit a ti, co rozhoduju uz vobec "nesmu" vyslovit slovo proti a je nutne posobit nanajvys jemne :-)

    takze nadalej mozeme byt oznaceni za "zlych", pokial spomenieme vo vete slovo cigan, pokial budeme pochybovat o vyzname institucie "registrovaneho partnerstva" (len pre vyvolenych) a ked budeme pochybovat o opravnenosti vyberu dodatocnych "dani".

    k veci: ked kupujem medium, platim beznu dan z obratu. preco mi to chce este niekto naviac stazit? preco proste z tej dane nie je priamo podporovana kultura? ;-)

    kazdemu je jasne, ze percento z prijmu autorskych organizacii sa vraj dostane aj interpretom.

    je az s podivom ako sa utlmuju hlasy hovoriace o tom, ze v dnesnej dobe dokazu interpreti svoj zivot financne zabezpecit zrejme aj bez autorskych zastupitelskych organizacii a mam pocit, ze aj nahravacie spolocnosti by zrejme dokazali bez velkej vlastnej rezie zabezpecit vyrobu CD ;-) ale to netreba rozoberat viac ako to, ze masineria je privelka a doba si ziada zostihlenie. :)

    priznajme si ale pohladom do cennika, ze tie opticke media su vlastne sakra lacne ;-)))
    publikované: 21.01.2005 21:25:45 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014