dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šťastie príde v nedeľu

Alebo nostalgická spomienka na slovenskú filmovú tvorbu...

Je tomu už niekoľko rokov, čo na Slovensku nevznikol poriadny film, resp. nejaký film. Tých niekoľko filmových brakov, čo od revolúcie vzniklo, iba poukazuje na to, že Slovensko je krajina chudobná nie len čo sa týka HDP.

Je smutné, že práve socialistický režim daj priestor pre filmovú tvorbu. Pravdou je, že mnohé diela boli poznačené socialistickou propagandou. Ale vznikali aj diela ako Šťastie príde v nedeľu, ktoré prinášali zábavny pohľad na dobu svojho vzniku. Rok 1958 bol rokom tvrdých komunistických represálií. Napriek tomu tu vznikla komédia, ktorá dokáže pobaviť človeka aj dnes, komédia, ktorá má omnoho bohatšiu hodnotu ako trápne komédie typu Horúce strely a spol.

Na jednom vystúpení Radošínskeho naivného divadla, ktorého som sa osobne zúčastnil, pán Štepka spomenul scénar k filmu, s ktorým bol na koberčekoch mnohých slovenských top manažérov žiadať o sponzoring. Každý sa mu poďakoval za návštevu a nepriamo ho poslal do ...

Na Slovensku máme firmy, ktoré ročne vykazujú zisky niekoľko miliárd SK. Podobne je na tom aj Česká republika. Tam sa, ale točí ročne niekoľko filmov. Tam sa nájdu peniaze na pokračovanie seriálu Nemocnica na okraji mesta. Na natočenie diel ako je Kolja, Musíme si pomáhať.

My na Slovensku, ale nepotrebujeme podporovať kvalitné umenie. Potrebujeme americký brak, z ktorého utŕžené zisky idú do zahraničia. Úprimne, koľko filmov za posledný rok pochádzajúcich z USA stálo za pozretie, koľko nebolo brakom? Filmy prešpikované efektami sú iste zaujímavé a vytvárajú istú virtuálnu realitu, ohurujú. Ale aké myšlienky prinášajú? Oddýchne si pri nich človek? Možno. Posunú ho ďalej? Nechajú stopu?

V mojom živote bolo iba niekoľko takých filmov. Boli to aj filmy americkej produkcie. V tom množstve, čo produkujú sa musí nájsť aj niečo dobré. Lenže európske umenie a aj to naše má určitú auru. Cítiť z neho ozajstnú realitu akoby ešte niečo navyše. Americké je iba ilúziou, prázdnou škatulkou, zabalenou v peknom obale. Keď ju otvoríte, zistíte, že je prázdna.

Nakoniec vo filme prišlo šťastie v pondelok, možno raz príde aj pondelok pre slovenskú filmovú tvorbu.


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. slovenský film?
    Poviem iba jeden názov: Záhrada.
    Keď v nej jabloň zarodí iba raz za desať rokov, ale potom narastie krásne, kilové, šťavnaté, sladké jablko - vravím, stačí. A to ani nezačnem rozprávať o Godárovej sprievodnej hudbe.
    publikované: 15.03.2004 13:13:49 | autor: 21 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. zahrada
    Ok, takze tu mame jeden, apropos na ten som zabudol, ospravedlnujem sa. Je tu este nieco dalsie?
    publikované: 15.03.2004 14:58:18 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. 21
    myslím, že už nemáme ništ... :))

    aspoň je o dôvod viac, aby sme si pozreli záhradu opäť :))
    publikované: 16.03.2004 18:26:13 | autor: 21 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014