dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako zadarmo upgradovať embusovanú kreditku...

Ako može pomôcť zhoda okolností.

Embudovaná kreditka EC/MC od nemenovanej banky mi mala expirovať v októbri. Ale čo náhoda zariadila, to ma na jedne strane potešilo a na druhej zbystrilo moju ostražitosť.

Keďže som paranoik aj embusovanú kreditku mám radšej debetnú ako kreditnú. Rozdiel pre nezasvätených je v tom, že u tej prvej sa ide maximálne po minimálny zostatok na účte, ktorý sa väčšinou rovná nule. U tej druhej sa môže čerpať dočasný úver, ktorý sa samozrejme musí splatiť. Paranoici kartu buď nemajú, alebo majú debetku.

Keď som myslím na žive.cz alebo to bolo cdr.cz?, čítal že v USA spoločnosti EC/MC ukradli obrovský zoznam čísiel kreditiek so všetkými údajmi potrebnými na transakciu, tak som si povedal, žeby aj moja? Nakupoval som asi zo štyroch zdrojov v USA + nejake kredity pre skype pre kamarátov, takže som už iba čakal, čo sa bude diať.

A včera večer mi zavolali z banky. Že som na zozname. Takže kreditka je blokovaná. K stráte peňazí nedošlo a v pondelok si mám zabehnúť po novú. Predpokladám + 2 roky grátis.

Kto a prečo ich hackol, zatiaľ nevedia, ale určite to bude mať vplyv na obchodovanie na internete, predovšetkým v zahraničí. U nás vznikla odnoš zvaná internet banking, von majú na to PayPal, ktorý mimochodom už zavítal aj do susedných Čiech. Obidva systémy sú relatívne bezpečnejšie ako kreditky. Na Slovensku je elektronické obchodovanie ešte len v plienkach a teda, zatiaľ podobné problémy veľmi nehrozia. Hlavne tie "obrovské" objemy financií na našich účtoch nestoja za niekoľko rokov odsedených vo väzení s vyrazenými prednými zubami a natiahnutou riťnou dierou.

Rukami si možno zamädlila najmä VISA, PayPal a ďalší konkurenti EC/MC. Lenže oprávnene? Dôvera v internetový biznis alá credit card určite poklesla, určite u majiteľov spomínaných 50 mil. kreditiek, nehovoriac o majiteľoch ďalších kreditných kariet od konkurencie, či iných platobných systémov. Veď čo sa stalo dnes EC/MC, sa môže prihodiť zajtra niekomu inému.

A nakoniec ukážka ako vám môžu kartu vyčistiť aj mimo internet.


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. nakupy cez net
    dlho mi trvalo, kym som sa rozhodol nieco na nete. Kupujem tam vyhradne CD a knihy. Vzdy si dam platbu prevodom (ktory ale urobim cez internet banking, tomu verim), nikdy nezverejnujem udaje mojej karty. V tomto som paranoik aj ja, ale nie az taky ako dmiba, lebo mam aj kreditku :-)
    Ale moj kolega ma aj taku skusenost, ze platil embosovanou kartou cez zehlicku niekde v obchode a onedlho mu zacali miznut penaize z uctu. Takze s embosovanou kartou si nie je clovek nikde isty.
    publikované: 22.06.2005 11:54:33 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ja platim dost casto
    Uz si ani neviem predstavit, ako inak by som si kupil letenky. Takto zabehnem na http://www.csa.cz, vyberiem si let a... zaplatim kartou.
    Rovnako ako dvd od http://www.yesasia.com, tiez sa staci len nalogovat a zaplatit. Taktiez McAfee som platik kartou a ked sa po dvoch rokoch obnovovala licencia, ani sa ma nepytali a stiahli si to sami. Len na vypise z uctu som videl riadok o zauctovanej transakcii.
    Btw paypal je iba medziclanok, k zaplateniu u paypal je samozrejme potreba kartu. Naviac je uz dostupny i pre SR, nielen pre CR
    publikované: 22.06.2005 16:32:30 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. no ja som taky suchar
    konzervativny, radsej si veci ohmatam, okostujem, ovoniam ... preto malo nakupujem cez net. A lietadlo zvnutra som nevidel asi 10 rokov a vtedy to bolo vdaka zamestnavatelovi :-) (ktory sa mozno stane znova mojim zamestnavatelom, ach jaj, nevstupis 2x do tej istej rieky??)
    Co je Paypal? Je to cast nejakej banky? Alebo len money transfer negarantujuci nicovate nic? Kto to na Slovensku podporuje, zastresuje? To nie su vsetecne otazky, zaujima ma to z profesionalneho hladiska.
    publikované: 22.06.2005 17:02:43 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. dodatok
    2 bowden -> <a href="http://www.paypal.com">Link na paypal</a>

    Problem je ale, ze zatial sa moze pouzivat paypal iba na platenie, obchodnici si musia pockat.
    publikované: 22.06.2005 19:52:42 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014