dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zomrel človek, kde je úcta?

Nehcel som sa tomu venovať, ale nakoniec som podľahol.

Ak by zomrel Fidel Castro a v TV by bezal rovnaký program ako teraz, mnohým ateistom by to bolo ukradnuté, mnohí by mali z toho srandu a mozno nejaký by sa rozčúlil. Veriaci by zareagovali podobne akurat zrkadlovito - teda presne opačne. Zomrel pápež a média zacítili senzáciu. Striehli ako supy a snažili sa tento odchod ponúknuť masám hladných divákov na taniery podobne ako ponúkali zábery obetí tsunami, vojny v Iraku, Afganistane, Perzskom zálive, útoku na WTC. Na pápeža striehli už dlho a ich sústo už bolo akurátne pripravené. Niekomu prerušili film, niekomu reality show. Mnohých nahnevali ako reklama na dámske vložky. Každodenné spravodajstvo tento hnev voči nemu ešte viac stupňuje. Môže za to nebohý pápež? Stojí on v strižni, je azda on režisér relácie o vlastnom pohrebe?

Sú to veriaci, kto robia z neho takúto modlu? Obávam sa, že to až tak nebude. Veriaci človek by mal úctu voči tomuto človeku a strávil niekoľko minút pri sviečke modlidbou za jeho dušu. Kto teda strihá túto reality show? Človek, čo sa neštíti ničoho. Možno chodí do kostola, možno nie, ale jeho reality show mu je prednejšia než ľudská dostojnosť.

Bol to myslím Stalin, ktorý povedal: "Smrť človeka je tragédia, smrť tisícov ľudí je štatistika."

Prečo sa verejnoprávna televízia venuje úmrtiu jedného človeka? Štatistika hovorí o väčšinovom počte katolíkov medzi nami. Teda viacerí katolíci platia koncesionárske poplatky a možno majú nárok na sledovanie tejto reality show. Je diskutabilné, koľkí z nich sú úprimne veriaci,  koľkí z nich chodia do kostola iba na veľké sviatky, alebo sa ku katolíckej cirkvy hlásia iba na základe toho, že ich pokrstili v kostole. Každému normálnemu človeku je jasné, že viera nie je o príslušnosti k tej ktorej cirkvy či náboženstvu. Viera je v človeku, v jeho srdci. Koľko ateistov v ťažkej chvíľke povedalo Bože pomôž a koľko katolíkov si pri zatĺkaní klincov treslo po palcoch a vzalo meno Božie nadarmo. Ale vráťme sa k verejnoprávnej TV a k dôvodom, prečo vlastne informuje s takou razantnosťou o úmrtí pápeža.

Rovnako ako pápež aj debata o nábožensve v školách, o interupciách, prezervatívoch rozdeľuje ľudí na dva tábory. Samozrejme, vždy sa najde niekto kto vyhlási neutralitu, niekto to pozoruje z opodiaľ a niekomu je aj tak všetko ukradnuté a na to kašle. Lenže zamyslel sa niekto nad dôvodom prečo takto konajú tieto médiá.

Pozrime sa na susedov Čechov. Katolíkov je tam pomenej ako na Slovensku, údajne tam majú viac ateistov. Ale ich verejnoprávna televízia funguje takmer podľa rovnakého scenára ako tá naša. Pričom rovnako ako tá naša vytvára úmyselne dva tábory, ktoré nevidia nič iné iba svoju vojnu. A to je práve tá pointa. Nikto nevidí, že ich vláda má krízu, každý vidí len mŕtveho pápeža, ktorého by jedni postavili na oltár medzi svätých, čo si možno zaslúži za svoj život, iní zasa zahrabali do kopy hnoja, nech len zmizne z ich očí. Ľudia zrazu prestali nadávať na vládu, ktorá tak získala minimálne týždeň-dva navyše.

A poďme domov. U nás sa stáva zvykom, že minister Rusko vytiahne kartu cirkevného majetku vždy, keď má problém vo vlastnom rezorte a s vlastnými ministrami. KDH zasa začne vyčíňať s jógou a náboženstvom na školách práve vtedy, keď ich ministrom horí pod zadkom. A tak stále do kola. Vznikajú tábory, križiaci tiahnu proti ateistom a ateisti proti križiakom.

Prehrávajú obidva tábory. Kým sa dvaja bili, zvíťazil ten tretí.

Z tela pápeža sa stáva vďaka "tradíciám" púťová atrakcia. Údajne si ho chcú dokonca rozobrať. Kým v 19. storočí pápeža pochovávali iba Rímania (obyvatelia Ríma), dnes vďaka lietadlám, vlakom a ďalším dopravným prostriedkom sa zbehnú ľudia z celého sveta, niektorí úprimne vzdať pamiatku, iní zozvedavosti, ale všetci ako potrava pre objektívy kamier, mikrofóny, fotoaparáry, ktoré zasa len niekde na opačnom konci pri televíznej obrazovke, rozhlase, či internete rozdelia ľudí na dva tábory.

Pápež možno sedí v raji, niekto by ho možno radšej videl v pekle a díva sa na ten celý cirkus v póze trpiaceho, ktorá dva dni pred jeho smrťou obehla práve masmédiami.

Jan Pavol II

A kto prehral? Ako vždy človek. Prečo? Lebo zabudol, že svet nie je čierny a dokonca ani biely. Svet je farebný.


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. Názor
    Hoci som krstený katolík, srdcom som protestant (viera pre mna nie je vecou tradicie a "dobrych skutkov" ale darom od Boha)tiež mám pocit, ze to rimska kúria preháňa.

    Až sa mi chce citovať z 11. kapitoly Zjavenia tam sa totiž tiež deje čosi podobné...

    Ján Pavol II je aj pre mnohych významných protestantov vzácnym človekom. Tak prečo mu nevzdať poslednú úctu dôstojným pohrebom?
    Prečo z neho robiť mediálnu show?

    publikované: 07.04.2005 08:54:04 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. nie len protestantov
    Snazil sa o zblizenie vsetkych nabozenstiev. Smutia za nim mnohi budhisti, hinduisti, moslimovia, zidia, aj ateisti.

    Urcite peknym prikladom, ako dokaze ovplyvnit ludi je aj to, ze statny smutok maju na Kube.
    Najviac ale nadavaju na neho ludia, co o nom nic nevedia.

    Ludska nevedomost je matkou hluposti.

    Naviac ma aktualne nastvalo, ze nemenovana CK organizovala uz v nedelu zajazd do Rima na pohreb papeza. Samozrejme, rozoslala mail, nech to vyvesia vo vsetkych kostoloch. Mozno neumyselny, ale aj tak hyenizmus.

    Mozno to bude silne, ale mam pocit, ako by sa ludia isli pozriet na kus masa a kosti do supermarketu, kde je nejaka zlavova akcia. Cudujem sa veriacim, ze sa dali strhnut. A kardinalom, ze to dopustili, vedeli, co bude nasledovat. Vystavovat obal, pricom najvzacnejsi obsah uz je tam, kde si zasluzi, je viac ako smutne.
    publikované: 07.04.2005 11:03:03 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. naozaj smutne
    a dost morbidne, s tou CK si ma prekvapil asi najviac...
    publikované: 07.04.2005 11:29:18 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. nic tym nezmozeme
    ale som rad, ze na tomto svete existuju ludia, ktori este zmyslaju ludsky
    publikované: 07.04.2005 13:10:27 | autor: CyberGhost (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. dmiba
    neboj, nebo je lepsim miestom, nez by sa tam mal niekto trapit nad hlupostou pozemstanov ;o)
    publikované: 07.04.2005 21:13:53 | autor: Blackbird (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. je v nas vela
    ludskosti... a bezmocnosti...



    publikované: 07.04.2005 22:11:17 | autor: ywana (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Pridám ešte jeden zážitok,
    zo včerajšieho popoludnia. Klasický čas na nákupy, poznáte to, stojím v rade k pokladni a predomnou sa zhovárajú dve ženy. Tá jedna, dosť rozčúlená sa sťažovala, druhej. Deti si dala do katolíckej školy, starší je už na osem rorčnom cirkevnom gymnáziu. V školách riaditelia v rámci uctenia si pamiatky pápeža vyhlásili deň voľna. Pani bola nešťastná, pretože manžel musel za prácou do zahrančia, tak je na ne sama a v práci jej zo dňa na deň dovolenku nedajú. A teraz citujem:" Som veriaca, mám vo veľkej úcte pamiatku pápeža, ale ako katolíčka sa pomodlím na jeho pamiatku hoci aj v tichu pri práci, lenže páni učitelia si urobia voľno a vôbec ich netrápi že stovky, možno ticíce detí môžu zostať doma bez dozoru a môžu si ublížiť. Toto by pápež určite nechcel."
    publikované: 08.04.2005 09:36:41 | autor: Jula (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Papez bol skvely showman
    pre to ho obdivujem, na presadzovanie akych idei pouzival svoj um i talent, nie.
    publikované: 09.04.2005 12:38:27 | autor: abc (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Na očítaj:
    Ja som si v súvislosti s pohrebom JPII. všimla inú stránku veci:
    http://morphee.hlava.sk/article.php?article=218
    publikované: 10.04.2006 14:44:11 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014