dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Chcete lacnú dovolenku?

Nezabudnite naletieť tej bande cestovkárov, ktorí ponúkajú zájazd v cene x a potom Vám ho samozrejme trošku ešte okorenia.

AK si pozriete ceny zajazdov v ktorejkoľvek CK zistite, že mimo udávanú cenu zájazdu Vám pod čiaru nahodia ďalších x poplatkov. Výsledok? Máte Last minute za 10.990 Sk, poviete si super cena, lenže je to ozaj tak super?

Zrazu zistíte, že je potrebné doplatiť ešte:

  • palivový príplatok
  • letiskový poplatok
  • poistenie proti insolventnosti
  • poistenie pre prípad úrazu, krádeže atď.

A zrazu je to nie 10.990, ale niekdy aj 15.990 a to dokáže ľudský entuziazmus rozhádzať na mraky. Je to v súlade so zákonom? Obávam sa, že veľmi nie, lebo bez uvedených prvých dvoch sa na dovolenku určite nedostanete, a bez tých ďalších dvoch riskujete rôzne nepríjemnosti.

Skúste si predstaviť, že vám niekto predáva počítač a povie, máte ho za 10.000 Sk. Ale potom dodá, ešte si musíte zaplatiť zdroj za 1000 Sk, procesor za 4000 Sk. Ako by ste reagovali. Alebo kupujete auto za super cenu 100.000 Sk, ale potom Vám povedia, že to chce ešte agregát za 150.000 Sk a podvozok za 100.000 Sk. Čo by ste spravili? Najskôr s tým predajcom skončili.

Bitch tour

Čo je na tom najhoršie, robia to asi všetky CK bez rozdielu a SOI sa s tým vôbec nezaoberá. Pritom celý segment podvádza zákazníka. Je to smutné a trápne, že si my Slováci dáme skákať takto po hlave.

Okrem toho, ak máte šťastie, nakoniec Vás ubytujú v úplne niečom inom, samozrejme horšom ako Vám sľúbili a keď delegátovi poviete, že ste si zaplatili niečo iné, povie Vám, že to môžete reklamovať, až sa vrátite. Vtedy sa dovolenka častokrát zmení na nočnú moru.


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. ide o to
    ze ak to robia vsetci, tak nie narusene pravidlo sutaze. Teda ceny su navzajom porovnatelne, lebo nezahrnaju rovnake nad poplatky.
    ide ese o to, ci je mozne to vlozit priamo do ceny a tak by som povedal, ze nie. tie nadpoplatky sa totiz nedaju presne urcit. Napr. ja ked si kupujem letenku, tak vyska letisnych poplatkov je vzdy ina. (pravdepodobne preto, ze je urcena v inej mene a podla aktualneho kurzu sa vzdy prepocita)
    Taktiez tie nadpoplatky mozu byt definovane mierou narocnosti klienta. Chcete zakladne alebo rozsirene poistenie?

    Preto by som to nenazyval podvodom, ale vseobecne pouzivanym obchodnym modelom.
    publikované: 08.08.2005 11:24:36 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. klamliva reklama
    aj tak sa to da nazvat a to uz je nekala obchodna praktika a nie model ;)
    publikované: 08.08.2005 11:26:55 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. je tam niekde napisane
    ze je to koncova cena???
    publikované: 08.08.2005 11:30:26 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. este dodatok
    Aby som to uviedol na pravu mieru:

    Ak niekto uvedie: "Cena zajazdu je: 10.990,- SK" tak klame, lebo to nie je realna cen zajazdu.

    Citujem § 8 - Zákon na ochranu spotrebiteľa:

    "(1) Nikto nesmie klamať spotrebiteľa, najmä uvádzať nepravdivé, nedoložené, neúplné, nepresné, nejasné, dvojzmyselné alebo prehnané údaje alebo zamlčať
    údaje o skutočných vlastnostiach výrobkov alebo služieb alebo úrovni nákupných podmienok."

    Čiže aj neúplné a nejasné, čo je práve tento prípad, sa považuje za porušenie zákona. To, že to robia všetci, neznamená, že títo všetci neporušujú zákon.
    publikované: 08.08.2005 11:35:03 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. este raz si to pozorne precitaj!
    Hlavne cast: "<b>údaje o skutočných vlastnostiach výrobkov alebo služieb alebo úrovni nákupných podmienok</b>". O cene tam nic nie je, je to len o vlastnostiach. O cenotvorbe sa nic nehovori a to zamerne. Ta sa niekedy predpisat neda. Su sluzby a toto je jedna z nich, kde niektore casti ceny sa menia zo dna na den a preto nie je mozne napisat, Vas zajazd stoji xy penazi.
    publikované: 08.08.2005 13:38:55 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. cena nie je vlastnost vyrobku?
    a odkedy?
    publikované: 08.08.2005 15:05:55 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. hm
    v tomto by som nevidel problem, cakal som skor clanok o nenazranosti cestoviek vybavujucich drahe letenky a hotely na com maju pekny rabat nez ked si to clovek vybavi sam a dopravi sa tam sam bez nich, samozrejme ako kde, ale obecne nemam rad zajazdy vybavene cestovkami, uzasny vrchol konzumu, zaplatit si peniaze za zajazd kde mi vsetko zariadi cestovka, dokonca mi aj navrhne prehliadku obvyklych zaujimavosti danej lokality, budem sa tam citit pokial mozno identicky pohodlne ako doma a nebodaj aby som dosiel do styku s domorodcami a siel do nebezpecnych lokalit, niet nad predrazene unifikovane zajazdy organizovane cestovkami
    publikované: 08.08.2005 19:26:22 | autor: Markoff (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014