dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sexuchtiví závisláci - vraj 75% nás mužov

Tak aj o tom som sa dočítal...

A ďalšie zaujímavé novinky:
- Päťdesiatnik takmer odpad?
- Bylinkami aj proti rakovine
- Jedlom k lepšej intuícii
- Zubné kefky - rodisko baktérií - umývaním zubov k trvalej invalidite

Sexuchtiví závisláci

Sedemdesiatpäť percent sexuálne závislých mužov, to je číslo, o ktorom podľa Steffena Fliegela, psychológa z Inštitúcie klinickej psychológie a poradenstva v Münsteri, hovoria najmladšie štúdie. "Presné čísla sa ťažko zaobstarávajú, pretože pre mnohých je sex veľmi citlivou témou," vysvetlil Fliegel.
Touto problematikou sa zaoberá čím ďalej, tým viac ľudí a inštitúcií. Vznikajú nové pomocné skupiny pre postihnutých jedincov, psychosomatické kliniky a ambulancie sa v tejto oblasti začínajú viac a viac špecializovať. Hlavnou príčinou rastúceho čísla sexuálne závislých je podľa odborníkov voľná a neobmedzená ponuka internetových služieb, hlavne erotické stránky a sex-chat.
"Tu môžu nepozorovane a anonymne surfovať," povedal Fliegel. "Závislosť je teda naučená, nie vrodená." Účinná psychoterapeutická liečba sexuálnej závislosti trvá najmenej jeden rok. Bez podobnej terapie by človek postihnutý závislosťou len veľmi ťažko hľadal východisko z nekontrolovateľného sexuálneho správania. Najdôležitejším predpokladom normalizácie stavu je priznať si vlastnú závislosť a označiť ju za chorobu, uvádzajú experti.


Komentár: Ako ich liečia? Žeby celibát a prezervatív na koncovke ethernetového kábla ...?

 

Päťdesiatnik takmer odpad?

Päťdesiatročný slovenský darca orgánov je vhodný maximálne na darovanie obličky, kým sedemdesiatročný darca vo vyspelých štátoch je schopný darovať aj ďalšie orgány. Dôvodom je zdravotný stav a životný štýl strednej a staršej generácie, vysvetlil na dnešnom stretnutí pracovníkov zaoberajúcich sa transplantáciami v Martinskej fakultnej nemocnici (MFN) hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre orgánové transplantácie a prednosta II. chirurgickej kliniky MFN Ľudovít Laca. V porovnaní s vyspelými európskymi štátmi je podľa neho navyše výkonnosť odberov a transplantácií na Slovensku približne o polovicu menšia.
Základným transplantačným programom nielen na Slovensku, ale aj vo svete je podľa Lacu transplantácia obličiek. Spresnil, že okrem toho sa v súčasnosti transplantujú životne dôležité orgány, ako sú pečeň, srdce, pľúca, pankreas a črevo. "Existuje určitá imunologická tolerancia, ale všeobecne platí, že pacient, ktorý má transplantovaný orgán, musí byť stále na liekoch, ktoré potláčajú imunitu, obrannú reakciu proti tomuto orgánu," povedal Laca o kvalite života pacientov s darovaným orgánom.
Darca orgánov musí byť podľa hlavného odborníka MZ SR pre orgánové transplantácie dôsledne medicínsky vyšetrený. Zdôraznil, že pri odberoch je potrebné dodržiavať striktné pravidlá, aby nedošlo k ohrozeniu príjemcu orgánov. "Keby sme nedostatočne vyšetrili darcu, mohli by sme príjemcu poškodiť," dodal Laca.
Pri každom odbere zároveň kontrolujú aj databázu nedarcov, teda ľudí, ktorí sa písomne vyjadrili, že po smrti odmietajú odber orgánov. "Ak sa totiž podľa platných právnych predpisov nevyjadríte, že odber orgánov odmietate, tak s ním vlastne súhlasíte. Aj keď po smrti rozhodujú o odbere orgánov príbuzní," skonštatoval Laca.


Komentár: Takže nám neparí ani vlastné telo. Čo tak otočiť zákon naopak. Musíte mať uvedené v zdravotnom preukaze, či darca ste - t.j. ak chcete a na základe toho Vám zdravotná poisťovňa preplatí určité pravidelné preventívne vyšetrenia zadarmo...

 

Bylinkami aj proti rakovine

Niektoré bylinné prípravky majú skutočne liečivé účinky, tvrdia britskí vedci z farmaceutickej fakulty univerzity Kings College v Londýne. Skupina londýnskych odborníkov skúmala rastliny, ktoré sa používajú v tradičnej ľudovej medicíne a zistila, že niektoré z nich môžu pomôcť pri liečbe aj takých chorôb ako sú rakovina alebo cukrovka. Tím vedcov podrobne analyzoval vzorky pripravené z tradičných bylinných liečiv z Indie, Ghany, Thajska a Číny, vrátane indického stromu s tzv. karí lístkami, ktoré sa používajú v ľudovej medicíne aj ako korenie. A zistili, že výťažok z karí lístkov sa podieľa na obmedzení prísunu glukózy do krvného obehu diabetických pacientov. Zo vzoriek rastlín používaných v tradičnej thajskej a čínskej medicíne zase zistili, že obsahujú látky, ktoré bránia rakovinovému bujneniu. Teraz sa vedci pokúšajú odhaliť chemické zloženie účinných látok z týchto rastlín a dúfajú, že výsledky ich výskumu prispejú k vývoju nových liekov.


Komentár: Mária Trebenová to hovorila dávno - pite moje švédske kvapky a budete žiť večne. Len čo na to naši jastraby, keď im poviem, že ta hladina alkoholu je vlastne dôsledkom liečebnej kúry švédskymi kvapkami...

 

Jedlom k lepšej intuícii

Ak potrebujete príliš rozmýšľať a nejde vám to, istá americká psychologička ponúka recept, ako mozog rozhýbať jedlom. Psychologička menom Malena z Los Angeles tvrdí, že konzumácia proteínov obsiahnutých v syre a šunke pomáha pred psychickou činnosťou lepšie sa sústrediť a reagovať na psychické podnety oveľa efektívnejšie, ako keď je človek hladný.
Malena hovorí, že druhy syrov ako cheddar a provolone sú na myslenie veľmi účinné, a to hlavne vtedy, keď sa konzumujú spolu s čiernymi čerešňami a červeným hroznom.
Intuícii pomáha aj zelenina a tiež byliny ako palina a šišiak, keď sa rozmiešajú v čaji s príchuťou citrónu.
Psychologička dodáva, že aj ďalšie rastliny môžu zlepšiť intuíciu, pričom svoje rady na zrýchlenie myšlienkových pochodov ponúka na internetovej stránke psychicdiet.com.


Komentár: syr + červené víno + olivy? Inak osobne doporučujem z tej stránky jej fotogalériu, poteší viac ako diéta...

 

Zubné kefky - rodisko baktérií

Mnohí ľudia zabúdajú, že infekciu môže prenášať obyčajná zubná kefka. Tá totiž podľa odborníkov predstavuje ideálne prostredie pre množenie a rast baktérií. Dostatok živín i vlhkosti ponúka priestor medzi jej štetinami. Navyše sa kefky skladujú v kúpeľniach - na miestach bohatých na baktérie. Na zubných kefkách prežívajú streptokoky, stafylokoky, chrípkové vírusy aj vírusy spôsobujúce opary (herpes). Zubári obyčajne odporúčajú meniť kefku raz za tri-štyri mesiace. To však nemusí stačiť. K jej osídleniu baktériami dochádza omnoho skôr.

Zubné kefky viacerých členov rodiny sa často skladujú spolu. Baktérie a vírusy z jednej kefky sa tak môžu ľahko šíriť na ostatné. Keďže najlepšie sa im darí v teple, šere a vlhku, doktor Tom Glass z oklahomskej štátnej univerzity odporúča uschovávať kefky na otvorenej ploche, najlepšie v blízkosti okna. Ešte väčšie množstvo baktérií môžu obsahovať elektrické zubné kefky. Pritom neopatrné zaobchádzanie s nimi dokáže poškodiť ďasná. Doktor Glass radí namiesto nich používať zubné kefky s malou čistiacou plôškou. Tá by sa podľa neho mala meniť každé dva týždne. A v prípade choroby ešte častejšie. Ľudia po chorobe sa totiž aj prostredníctvom starej zubnej kefky môžu opäť nakaziť.


Komentár: Zdravé zuby až do hrobu - to je heslo firiem vyrábajúcich zubné kefky... No také zvieratká si zúbky neumývajú a majú ich zdravučké po celý život. Čo tak radšej papať to čo papať máme a nebude potrebná zubná kefka so zbierkou bakteriálnych infekcií...


News | stály odkaz

Komentáre

  1. x
    cize mame papat zdrave zvieratka :)
    publikované: 07.10.2004 18:29:03 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. kanibal...
    co este dodat :)
    publikované: 07.10.2004 18:40:25 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. to chce...
    ... poriadne sialenu kravu :D ktora bude aspon tak zdrava ako ja :D
    publikované: 07.10.2004 21:40:52 | autor: snipi (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. nechcem do toho moc kecat
    ale Sara ma zuby uplne ohavne!!!
    publikované: 08.10.2004 14:32:25 | autor: azure (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. sarine zuby?
    no ked jej davas zrat neprirodzenu stravu...
    publikované: 09.10.2004 12:18:28 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014