dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Reakcia na predchadzajuci clanok: 'Rasizmus je v nás'

Nechcel som to prcnúť tak do komentárov, bolo by toho možno viac ako článok.

Čiastočne s vecami v článku súhlasim. Avšak nehovorí aj o druhej strane mince.

Rasizmus je častokrát podmienený osobnou skúsenosťou s danou rasou. Ak poviem, že každý nezamestnaný človek na Slovensku je darmožrác a spoločnosť sa o neho starať nemá, nikto ma za to žalovať nebude a väčšina normálnych ľudí mi dá zapravdu.

Ak je moja skúsenosť z okolia taká, že 90% daných ľudí tvoria rómovia, ktorí sú demotivovaní pracovať svojim zakoreneným postojom k práci, už začne niekto uvažovať o tom či nie som rasista.

Ak spustím filter na oba fakty a poviem vetu, že rómovia nepracujú a štát sa o nich starať nemá, som podľa rôznych inštitúcií rasista.

V sobotu som 5 ročnej dcére vysvetľoval, že nevypadol zo superstar ten cigán, ale že sa volá Peter Konček, hoc to dedko tvrdil. A že je Konček človek ako iní, ktorý sa snaží niečo so svojim životom spraviť, robiť niečo užitočné, hoci len spievať. Ak však ona vidí na ulici v kontajnery iného cigána, ďalšieho opitého niekde ležat na ulici a suseda cigána, ktorý distribuje cigarety pomaly až do Anglicka, čo samozrejme u ostatných povedzme necigánov v okolí nevidí, tak logicky naďalej bude projektovať aj Končeka do kategórie - cigán čo nič nerobí.

Spomínam si na dvoch bezdomovcov z Vilomenin. Bolo mi ich ľúto, bolo mi ľúto v akých podmienkach poniektorí ľduia na Slovensku žijú, bolo mi ľúto, že sú odlúčení od detí. Až do momentu, keď sa ich Rozboril opýtal, či chcú pracovať. V tom momente som pochopil. Prednejšie ako ich deti, ako úroven života je pre nich extremna sloboda, teda za nič nezodpovedať. Pripomenulo mi to úľ. Včely robotnice a trúdy. Samozrejme je kopec aj necigánov, ktorí nerobia, lebo nechcú. Ale štatisticky je v tom rozdiel.

Rasizmus nikdy nevymizne. Ak niekto čítal všetky štyri časti od A.C. Clarka  o RAME (sorry neviem to ako vyskloňovať   ), tak pochopí, že niektorí ľudia vždy budú mať vždy pocit o svojej výnimočnosti. Keď som dočítal tretiu v poradí, bolo mi z ľudstva na grcanie.

Nevyhodnocujeme aj mi dáta na základe štatistiky a skúsenosti. Ak sa niekoho opýtam, ktorou rukou sa píše a je to pravák, bez váhania mi odpovie, že pravou. Až keď sa ho pýtam na ľavákov uvedomí si, že vlastne niektorí ľudia píšu aj ľavou. Rovnako je to aj s rasizmom. Často krát nám na rómoch vadí práve ich postoj k práci pre spoločnosť. A tak štatisticky povieme, že sú darmožráči. A obvinia nás z rasizmu.

Poznám kopec usilovných cigánov a ešte aj s tým susedom si tykám a nemám žiadne konflikty. No poznám kopec ďalších a je to väčšina, ktorí nikde a nikdy nepracovali a pracovať nebudú. Poznám kopec usilovných necigánov a kopec ďalších (štatisticky iba taký kopček), čo pracovať nebudú. Rozdiel nevidím žiaden. Iba v percentuálnom pomere.

"Kto nepracuje nech neje", vraví jedno porekadlo.


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. Článok účel splnil - diskujeme
    Najskôr musím povedať, teda napísať, že som veľmi rád tejto reakcii na článok o rasizme. No musím podotknúť, že pracovať či nepracovať je vec sociálneho správania sa . V mojom článku som uviedol príklad chlapca, ktorý ak bude vychovaný v prostredí bielych ľudí, bude mať zakorenené aj ich sociálne návyky. To znamená, ak budú pracovať, športovať, budú čistotný a chodiť slušne oblečený , aj tento chlapec bude mať ich sociálne návyky.

    Veľká časť rómskej populácia nepracuje, čo vyplýva z charakteru ich spôsobu života. Ale neznamená to, že pracovať nevedia. Bolo správne spomenuté vo vašej reakcii, že sú demotivovaní.

    Snahou môjho článku nebolo navrhovať riešenie a riešiť otázku rómskeho sociálneho správania sa, iba som chcel poukázať na to, že všetky rasy sme si rovné.
    Poukázať, na to, že bol zabitý človek kvôli farbe pleti. Nezáleží na tom či bol vrahom biely, alebo čierny. Záleží na tom, že bol zabitý brutálnym spôsob človek, kvôli farbe pleti.

    Netvrdím, že poznám riešenie, no viem kde môžeme začať. Od našich detí. Tak ako vy ste sa snažili vysvetliť, že vypadol v prvom rade Peter Konček. To, že vaše vysvetlenie bolo a bude konfrontované s vysvetlením iných ľudí a príkladov, je úplne normálne, no myslím si, že v konečnom dôsledku dá dcéra na vás. Ak však budeme ľahostajní a nebudeme dookola deťom vštepovať rovnosť medzi rasami, raz sa nám to môže vypomstiť. A nemyslím tým len bielych. Rasizmus je zakorenený u každej rasy.

    Takže môj názor. Rómovia majú iné sociálne návyky, no sú to takí istí ľudia ako my.

    universal pet79
    publikované: 21.02.2005 15:40:33 | autor: terr (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014