dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dalšia paranoia?

Minule mi namontovali merače a dnes som sa dočítal, že ma monitorujú. Ako inak, vďaka mobilnému telefónu.

Prečítal som si článok na zive.sk a vypol mobilný telefón. Takže sa mi už nedovoláte iba ak som v núdzi. Iba vtedy si zapnem mobilný telefón, aby ma dokázali lokalizovať záchranári, ktorí na Slovensku aj tak neexistujú. (poznámka: that’s joke, let’s call..)

Nie som terorista, aj keď občas vyrábam rôzne biologické plyny. Nie som zločinec, aj keď si občas ukradnem nejakú tú zaujímavú myšlienku. Nie som násilník, aj keď občas zabijem nejakú tú muchu, či komára (držím sa hesla, jeden prtvý komár na jar, tísíc mrtvých komárov v lete). Napriek tomu, že sa mi nahé ženské telo páči (ako 90% mužskej populácie, zbytok sú gayovia + nejakí nie v poriadku ľudia), nie som sexuálny úchylák. Tak prečo ma teda chcú monitorovať.

Podľa mňa tento monitoring, podobne ako mestské kamerové systémy je úchylka niektorých jedincov sponzorovaná daňovými poplatníkmi. Ako dôvod pre záchranu života to beriem, ale na to mi stačí vo väčšine prípadov aj súčasný lokalizačný okruh do 500m. Ale na čo 10m? Jediný rozumný dôvod vidím v prípade, že ma zasype lavína a ja budem mať pri sebe mobil. Keď padnem do rieky, mobil je v prdely, ak ma zasype hlina alebo ma zavalí, je veľka pravdepodobnosť, že moj signál ani nelokalizujú...

Rovnako na nič sú kamerové systémy. Nejaký nám tu v meste zaviedli. Vreckári kradnú ďalej, lebo systém ich aj tak nezachytí, to by musela byť náhoda. Dokonca sa kradnú aj bicykle, okrem Thalenovej trojkolky, ale on ju vždy parkuje pod kamerou. A kamarátovi ukradli motorku rovno spod kamery. Dodnes ju a zlodeja nikto nenašiel. Mesto radšej malo zaplatiť z financií, čo dali do kamerového systému a čo dávajú do údržby, 8 mestských policajtov, ktorí budú premávať hore dole. Určite by to malo by to lepší efekt. A tak chlapíci, čo sedia za monitormi s obrazom týchto kamier, pozerajú po pekných babách a občas nahlásia kolegom v teréne nejaké to civilné auto, v ktorom pre zmenu sedia ich uniformovaní kolegovia z riadnej polície.

Mestské zastupiteľstvo sa vyhovára na psychologický efekt, ktorý ten systém prináša. Podľa mňa je ale zanedbateľný. Miesto účinného systému, máme systém, ktorý slúži na pokutovanie cudzincov, ktorí omylom zablúdia motorizovane do pešej zóny a systém na pokutovanie ľudí, ktorý prejdu krížom cez trávnik. To by, ale mohlo v pohode zvládnuť tých 8 policajtov a ešte popri tom chytiť aj tých vreckárov a zlodejov bicyklov.

Celé to haló okolo terorizmu nie o niečom inom. Ide o jednoduchú podporou istých oblastí výroby. A tak na kamerovom systéme profitovala jedna firma, na lokalizačných čipoch v mobiloch profituje ďalšia firma a my za celý život na Slovensku aj tak neuvidíme žiadného teroristu.

Hreje ma ale myšlienka, že keď pôjdem lyžovať, zapnem si mobil s GPS a zoberiem si ho so sebou. Čo ak by na mňa spadla lavína...


Zápisky paranoika | stály odkaz

Komentáre

  1. Orwell by jasal :)
    A to si este nevidel ten "token" co mi dali v jednej nemenovanej financnej in3titucii do ruky, aby som si mohol v pohodli platit odkialkolvek a za čokoľvek. A to žijeme v našom milovanom Megacity. V takej Britanii je to s paprčkami BigBra ešte zaujímavejšie :)
    publikované: 31.05.2004 11:58:36 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014