dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ľavica? Pravica? Stred?

Zamyslenie sa nad politikou našich dní...

ĽAVICA

Ako vieme existuje tu už od nepamäti. Vždy tu boli ľudia, ktorí hájili záujmy menej šikovných jedincov (bez urážky je ich dosť) na úkor tých šikovnejších. Lepší sociálny systém, podpora v nezamestnanosti, školstvo zadarmo, atď... To snaď vie už každý.

Problém ľavice je, že akosi svojou činnosťou demotivuje ľudí k snahe o zlepšovanie si životných podmienok. Načo sa trápiť, veď istotu vždy mám.

Nezamestnanosť.
Prirodzený faktor každej spoločnosti s výnimkou socialistickej, kde musel byť každý zamestnaný, inak šiel do väzenia, čo už také prirodzené nie je. Vždy sa nájde niekto, kto pracovať nebude, kto pracovať nechce. Aj v prírode sa vyskytujú takéto prípady. Problém nastáva vtedy, ak ich spoločnosť podporí a potom môžu fungovať popri nej a priživovať sa na nej. Aj v prírode takýto sociálny systém funguje - včely. Lenže ako v prírode tak aj v spoločnosti nastane obdobie zhoršených podmienok. Včely to riešia razantne po svojom - extrémne pravicovo.

Severské krajiny, ktoré majú údajne jeden z najlepších sociálnych systémov, po niekoľkých desiatkach rokov jeho aplikácie, začínajú tento systém opätovne prehodnocovať ako nevyhovujúci a zneužívaný. Napr. vo Fínsku je 60% pracujúcej populácie zároveň na invalidom dôchodku. A je logické, že tento stav nie je normálny a prirodzený, je to dôsledok ľavicového prístupu.

Dane.
Daňová politika ľavičiarov je založená na nerovnom princípe. Ľudia, ktorí zarábajú menej platia dane nižšie a tí bohatší platia viac, dokonca percentuálne viac. Je to spravodlivé? Nie, nie je. Tí šikovnejší živia tých menej šikovných. Platia im zdravotnú starostlivosť, policajnú ochranu a ďalšie štátne služby, ktoré sú platené z daní.

Tento systém sa týka rovnako priamych ako aj nepriamych daní. Dôsledok, šikovní jedinci sú demotivovaní byť šikovnými, resp. sú motivovaní hľadať spôsoby, ako platiť daní čo najmenej.

Školstvo, zdravotníctvo zadarmo...
Školský systém a zdravotnícky systém má byť daný zadarmo. Ak vyberieme z daného systému základné vzdelanie a základnú zdravotnú starostlivosť (týka sa okamžitej pomoci pri ohrození života), systémy stredného a vysokého školstva a rovnako štátny zdravotnícky systém sú jedné z najzadĺženejších rezortov. Prečo? Lebo sú demotivované. Štát im dá budget na daný rok a oni ho majú za daný rok minúť. Je logické, že pedagóg či lekár nevedia hospodáriť s financiami tak ako manažér či ekonóm. Mimo zadĺženosť je tu ešte motivácia užívateľa služby. Ak mám školu zadarmo, nie som nejako motivovaný sa jej venovať naplno a požadovať za svoje peniaze adekvátne služby. Ak mám zdravotníctvo zadarmo, budem chodiť k lekárovi kvôli obyčajnej chrípke, ktorú vyležim doma, dokonca sa jej nebudem brániť. Na druhej strane budem zanedbávať pravidelné prehliadky, ktoré by mi mohli ušetriť budúce výdavky.

 

PRAVICA

Ako ľavica tak aj pravica tu bola od nepamäti a počas jej vlády ľudstvo vždy napredovalo. Napriek, že pravica nesie podobne ako ľavica svoje extrémy, funguje optimalizovane.

Pravica na rozdiel o ľavice ľudí motivuje. Menej šikovní vidia vzor u tých šikovnejších a sú motivovaný prirodzenou ľudskou túžbou byť lepší, úspešný. Je to biologicky podmienené, silnejší - úspešnejší jedinec prežije. Znie to tvrdo, ale povedzme si úprimne, čo je človek. Je to iba "zviera" s vyvinutejším mozgom a s vlastnosťou sa ľahšie adaptovať na okolité podmienky. Samozrejme, máme tu čosi navyše, etické normy, spoločenstvo, ale principiálne mnohé zo zvieraťa v nás ostalo - pudy.

Nezamestnanosť
Pravica má k nezamestnanosti jasný postoj - kto nepracuje nech neje. Zdá sa vám to kruté. Pozrite sa na prírodu, ak si zviera nezíska potravu zahynie. Výnimkou sú samozrejme mláďatá, ale akonáhle sa stanú dospelým jedincom, starajú sa o potravu samé. Napriek tomu, že existujú aj prípady so sociálnym prístupom, viď. spomínané včely, keď dôjde k obdobiu nedostatku potravy, surovo vyhladia parazitujúcu časť spoločenstva. Pravicový systém na svojom postoji k nezamestanosti ušetrí. Extremistická pravica sa takýchto jedincov zbaví podobne ako včely, pričom spoločenstvo pracuje ekonomicky. Ale ako som už spomínal, nie sme až tak úplne zvieratá, máme nejaké etické normy.

Daňová politika
Tá je jasná, aspoň u nás aj keď by som povedal, že liberálna. Extrémistická pravica by povedal, že rovná daň je napr. 1000 Sk mesačne na každého jedinca, t.j. toho čo zarába 6 000 Sk a aj u toho, čo zarába 1 000 000 Sk mesačne. Samozrejme, normálnejší je náš súčasný systém rovnej dane, teda % rovnej dane. Tento systém odvedie rovnaké percento dane od každého pracujúceho občana.

Školstvo, zdravotníctvo zadarmo...
Nie, nie. Nič nie je zadarmo. Za všetko treba platiť. Je to logickejšie a motivúcejšie. Ak si platím za školu, budem chodiť na hodiny, prednášky a semináre, veď si za to platím. Budem požadovať od pedagóga adekvátny prístup, t.j. že ma niečo aj naučí, ak nie, tak sa naň budem sťažovať. Ak nás bude viac, dotyčný letí. To isté v zdravotníctve. Uprednostním pravidelnú prehliadku, ktorá môže odhaliť závažné ochorenie skôr, ako prepukne a tak ušetrím na liečbe. Konkurencia zdravotníckych a školských zariadení ich vedie k potlačeniu korupcie a k snahe zlepšiť a skvalitniť služby. A v konečnom dôsledku postaví na post vedúceho takéhoto zariadenia manažéra prípadne ekonóma, ktorý bude lepšie hospodáriť s obmedzenými prostriedkami, lebo tieto inštitúcie budú konečne závisle od študentov resp. pacientov a nie naopak študenti, či pacienti od nich.

 

STRED - LIBERALIZMUS

"Zlatá stredná cesta.", sa u nás hovorí. Na druhej strane aké je jedlo, keď je bez chute? Musí byť buď slané, alebo sladké, prípadne inej chute. Je jasné, že úplne stredný liberalizmus je podobne ako krajná ľavica či pravica niečim chorým. Ďalším detailom, podobne ako som sa venoval u pravice a ľavice sa u liberalizmu venovať nebudem, nakoľko sa jedná zo zlátaninu oboch.

 

TAK ČO JE VLASTNE DOBRÉ?
Ako ste si iste všimli, nemal som nezaujatý postoj. Áno som pravicovo zmýšľajúci človek a však liberálne. Som za ústupky v sociálnej sfére, lebo aj ľavicové prvky ako napr. štátom garantované základné vzdelanie + povinná dochádzka sú pozitíva, rovnako aj štátom garantovaná zdravotná staroslivosť je plus. Súhlasím s prechodnou podporou v nezamestnanosti, nie však dlhšou ako 6 mesiacov. Som, ale za rovné dane a za komercionalizáciu zdravotníctva a minimálne vysokého školstva. Pokiaľ nebudú nemocnice súkromné, resp. žiť z toho čo im zaplatím, a nebude konkurencia, zdravotníctvo bude vždy prejedať moje i vaše dane. To isté školstvo. Bude tu naďalej korupcia a tunelovanie štátneho majetku z týchto inštitúcii. Škoda, že si úrady nemôžu konkurovať. To by sme tu potom nemali stránkové dni a na úrad by ste občas mohli dobehnúť aj po záverečnej.


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. Sorry...par poznamok
    "Ako vieme existuje tu už od nepamäti. Vždy tu boli ľudia, ktorí hájili záujmy menej šikovných jedincov (bez urážky je ich dosť) na úkor tých šikovnejších. Lepší sociálny systém, podpora v nezamestnanosti, školstvo zadarmo, atď... To snaď vie už každý."

    Lavica tu nie je od nepamati. Zjednodusene. Povodne predstavovala nizsie stavy v parlamente, ktore boli nositelmi liberalnych myslienok a stali v konktaste k tym, co profitovali z feudalizmu a nim konzervovanych privilegii. Neskor sa zacala spajat so socializmom, ciastocne pod vplyvom Franc. revolucie.

    "Prirodzený faktor každej spoločnosti s výnimkou socialistickej, kde musel byť každý zamestnaný, inak šiel do väzenia, čo už také prirodzené nie je. Vždy sa nájde niekto, kto pracovať nebude, kto pracovať nechce."

    To je prirodzena miera nezamestanosti, odhaduje sa, ze je na urovni 4%.

    "Severské krajiny, ktoré majú údajne jeden z najlepších sociálnych systémov, po niekoľkých desiatkach rokov jeho aplikácie, začínajú tento systém opätovne prehodnocovať ako nevyhovujúci a zneužívaný. Napr. vo Fínsku je 60% pracujúcej populácie zároveň na invalidom dôchodku. A je logické, že tento stav nie je normálny a prirodzený, je to dôsledok ľavicového prístupu."

    Nie len. Ustupuju ekonomickym zmenam na nadnarodnej urovni voci ktorym je kazda zazracna socialisticka vizia bezmocna, posobi este viac kontraproduktivne. Preto doslo k priblizeniu lavice ku (liberalnemu) stredu.

    "Ľudia, ktorí zarábajú menej platia dane nižšie a tí bohatší platia viac, dokonca percentuálne viac. Je to spravodlivé? Nie, nie je. Tí šikovnejší živia tých menej šikovných. Platia im zdravotnú starostlivosť, policajnú ochranu a ďalšie štátne služby, ktoré sú platené z daní. "

    To je vecna diskusia. Aj z liberalneho hladiska je to spravodlive. Staci si uvedomit zakladnu – povodom o Benthama – ekonomicku zakonitost – klesajuci marginalny uzitok. Ostatne…
    Smith:
    "V každom štáte by mali poddaní prispievať na výdaje na správu štátu tak, aby to čo najlepšie zodpovedalo ich možnostiam, tj. úmerne dôchodku, ktorý pod ochranou štátu požívajú. Výdaje na správu štátu sú pre jednotlivých príslušníkov veľkého národa asi tým istým, čo výdaje na správu veľkého panstva pre všetkých tých, medzi ktorých je rozpachtované a ktorí musia všetci na tieto výdaje prispievať podľa toho, na ako veľkej časti panstva hospodária. Tzn. rovnosť alebo nerovnosť zdanenia spočíva práve v tom, či sa táto zásada dodržiava, alebo zanedbáva."

    "Tento systém sa týka rovnako priamych ako aj nepriamych daní. Dôsledok, šikovní jedinci sú demotivovaní byť šikovnými, resp. sú motivovaní hľadať spôsoby, ako platiť daní čo najmenej."

    Je to nezmysel. Pokym danove zatazenie nedosahuje prilis vysoky progresivny character, nic take nehrozi. Staci si uvedomit onen zakon klesajuceho marginalneho uzitku. Problem vsak spociva v efektivite vyberu takychto dani.

    "Ak vyberieme z daného systému základné vzdelanie a základnú zdravotnú starostlivosť (týka sa okamžitej pomoci pri ohrození života), systémy stredného a vysokého školstva a rovnako štátny zdravotnícky systém sú jedné z najzadĺženejších rezortov. Prečo? Lebo sú demotivované."

    Rezort nemoze byt demotivovany, demotivovani mozu byt len ludia. Ak vies, ako funguje samosprava VS, tak tento problem nie je tak aktualny. V zdravotnictve ano. Martin Suchy to zhrnul o skolstve tu…
    http://netbar.bloguje.sk/114043_item.php

    "Pravica na rozdiel o ľavice ľudí motivuje."

    Pravica nemotivuje, motivuju dobre podmienky na trhu prace napriklad, ku ktorym moze prispiet.

    "prirodzenou ľudskou túžbou byť lepší, úspešný. Je to biologicky podmienené, silnejší - úspešnejší jedinec prežije. Znie to tvrdo, ale povedzme si úprimne, čo je človek."

    Je to nezmysel, za vsetko citat J.S.Milla a len poznamka, ze jedna z veci, ktora robi z cloveka taku jedinecnu bytost je, ze tento princip do velkej miery prekonal a vacsina normalnych a liberalne zmyslajucich ludi ho povazuje za absurdny.

    "Priznávam, že ma nenadchýňa životný ideál tých, podľa ktorých je prirodzeným stavom ľudských bytostí zápas o prežitie; podľa ktorých je existujúci druh spoločenského života – keď ide o to navzájom sa ušliapať, potopiť, podraziť nohu a predrať sa pred ostatných – tým najskvelším možným osudom ľudských bytostí."

    "Nezamestnanosť
    Pravica má k nezamestnanosti jasný postoj - kto nepracuje nech neje. Zdá sa vám to kruté. Pozrite sa na prírodu, ak si zviera nezíska potravu zahynie. Výnimkou sú samozrejme mláďatá, ale akonáhle sa stanú dospelým jedincom, starajú sa o potravu samé. "

    Adam Smith vysvetluje podstatu problemu, neponuka vsak recept co s tym. Ignorovat to, ze cast ludi si objektivne nevie najst pracu alebo hladat take minimum, ktore im umozni prezit a nebude posobit demotivujuco? Kto sa dnes uspokoji s minimom, ktore prinasa socialna davka? Len clovek odtrhnuty od socializacie(Romovia). A toto skupina ludi sa ziadnym zazracnym soc. inzinierskym receptom nevyriesi.
    "Aj keby bohatstvo niektorej krajiny bolo značne veľké, nesmieme očakávať, že tam mzdy budú príliš vysoké, keby sa dlhšiu dobu vôbec nerozvíjalo. Zdroje určené pre platenie miezd, pre štátnu pokladňu a pre štátnu pokladňu môžu byť síce veľmi rozsiahle, avšak ak sa počas mnohých storočí nemení alebo takmer nemení, môže počet robotníkov zamestnaných ten, či onen rok stačiť, alebo viac než stačiť, aj pre roky nasledujúce. Málokedy by tam mohlo prísť k nedostatku pracovníkov a k tomu, aby sa zamestnávatelia museli snažiť robotníkov si navzájom preplatiť. Robotníci by sa potom rozmnožili nad počet, kmtorý je možný zamestnať. Nastala by trvalá núdza o zamestnanie, a aby nejaké dostali, boli by robotníci nútení si svoju prácu navzájom prebíjať. Keby sa v takejto krajine znížili mzdy pod úroveň, ktorá je nevyhnutne nutná k tomu, aby robotník uživil seba i svoju rodinu, konkurencia medzi robotníkmi a záujmy zamestnávateľov by čoskoro znížili mzdy na tú najnižšiu úroveň, po ktorej by už prestal byť človek človekom."

    ""Zlatá stredná cesta.", sa u nás hovorí. Na druhej strane aké je jedlo, keď je bez chute? Musí byť buď slané, alebo sladké, prípadne inej chute. Je jasné, že úplne stredný liberalizmus je podobne ako krajná ľavica či pravica niečim chorým. Ďalším detailom, podobne ako som sa venoval u pravice a ľavice sa u liberalizmu venovať nebudem, nakoľko sa jedná zo zlátaninu oboch."

    Absolutne nepochopenie liberalizmu. Liberalizmus nema ukotvenie ani na pravo ani na lavo. Kym pravica a lavica je o konkretnych vyhranenych rieseniach a doktrinach vo vztahu k rieseniam, liberalizmus je pri hladani rieseni o skumani a citlivom posudzovani vychodisk, dosledkov. Preto sa moze javit ako stred. Niektori liberali alebo skor libertariani, najma ti, ktori prechovavaju sympatie voci doktrinam laissez-faire liberalizmu su extremnou pravicou, casto to zachadza az ku anarchokapitalizmu.

    "Bude tu naďalej korupcia a tunelovanie štátneho majetku z týchto inštitúcii."

    V skolstve? Je asi najnizsia miera korupcie, aj ked zovseobecnit sa to neda, zo vsetkych statnych sektorov a tunelovanie nehrozi takmer vobec. Toto si vycital z vesteckej gule? ;-))

    Este maly dodatok ku clanku, zaujimavy je vztah extremnej lavice(komunisti) a extremnej pravice(libertariani) ku demokracii a slobode. Ze by dve strany tej istej mince?
    Dufam, ze v tom najdes aspon par podnetov na zamyslenie.
    Pekny den.
    publikované: 28.02.2005 11:51:03 | autor: Tom (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 2 Tom
    Par oprav a par komentarov k prvemu postrehu. Takze hned na uvod - nepisal som odbornu pracu, ale zamyslenie sa, napriek tomu dakujem za rozsirenie obzoru, opravu chybiciek a za tvoj nazor.

    --------------------------
    Opravujem pojem lavica na lavicove zmyslanie, to tu bolo od nepamati ;) Skus si precitat poniektorych starych greckych filozofov, s ktorych sa uz niektory pohravali s lavicovymi myslienkami.
    -------------------------
    "Tento systém sa týka rovnako priamych ako aj nepriamych daní. Dôsledok, šikovní jedinci sú demotivovaní byť šikovnými, resp. sú motivovaní hľadať spôsoby, ako platiť daní čo najmenej."
    Je to nezmysel. Pokym danove zatazenie nedosahuje prilis vysoky progresivny character, nic take nehrozi. Staci si uvedomit onen zakon klesajuceho marginalneho uzitku. Problem vsak spociva v efektivite vyberu takychto dani.
    ---------------->>>>
    Ciastocne mas pravdu, ale berme to z globalneho hladiska, ak ma stat demotivuje podnikat, najdem si napr. danovy raj, resp. krajinu s nizsimi danami, kde budem dane platit, namiesto od krajin s velkym danovym zatazenim. V EU su krajiny s rozlicnym danovym zatazenim a prilis velke dane budu vzdy viest subjekty s velkym ziskom smerovat centraly do krajin s najnizsimi danami.
    ---------------------------
    Demotivacia v skolstve a zdrovotnictve
    Dam ti fixny mesacny plat, ziadnu moznost rozvoja - budes motivovany?
    -----------------------------
    Moj citat: Cloveka z opice nespravila praca, ale lenivost. Aj o tom je ludstvo.
    ------------------------------
    "ze to nezmysel, za vsetko citat J.S.Milla a len poznamka,"....

    Dotycny autor mnou povedanu vec nepoprel. Povedal, ze ho tento ideal nenadchyna. Ani mna napr. nenadchyna, ze mame viac ako 90% nezamestnanost u romskeho obyvatelstva, ale netvrdim, ze to tak nie je....
    ------------------------------
    "V skolstve? Je asi najnizsia miera korupcie, aj ked zovseobecnit sa to neda, zo vsetkych statnych sektorov a tunelovanie nehrozi takmer vobec."

    Takze poviem konkretne par prikladov z praxe:

    Korupcia 1 - prijimacie pohovory na vysoke skoly, odvolavanie sa neprijatych k rektorovi...
    Korupcia 2 - zakon o konkurznej podstate uplne nefunguje, ak mas znameho staci si zohnat ponuku od 3 "konkurencnych firiem" a svoju ponuku spravit tak, aby bola nespochybnitelna. Napr. dodavky pomocok, dodavky stravy do skolskej jedalne a pod. Je to bezna Slovenska prax a nie len v skolstve.
    Korupcia 3 - kedze pedagog ma plat aky ma, teda nizky, je otazke, do akej miery nie je skorumpovatelny

    A to je iba cast ukazok ako funguje korupcia v skolstve. Tunelovanie funguje tam, avsak nie v takej miere ako v inych rezortoch s vyssim rozpoctom, napr. armade.
    -------------------------------------
    Demotivovanie rezortu - ak ma chces chytat za slovicka, ok, demotivovanim som samozrejem myslel ludi, rezort je pojem a pojem ako taky nemoze byt demotivovany ;) Takze ludia pracujuci v zdravotnictve, v skolstve a hlavne veduci prestavitelia institucii su demotivovani... moze byt?
    publikované: 28.02.2005 12:22:53 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. anarchizmus
    este postreh:

    Extremy vedu k anarchii ci uz u lavice, pravice ci liberalov...
    publikované: 28.02.2005 12:24:52 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ...
    “Opravujem pojem lavica na lavicove zmyslanie, to tu bolo od nepamati ;) Skus si precitat poniektorych starych greckych filozofov, s ktorych sa uz niektory pohravali s lavicovymi myslienkami. “

    Jasne, s tym suhlasim. Ale skor treba hovorit o socialistickom vs. liberalnom mysleni. Socialisticky podriadit jednotlivca dobru spolocnosti – zjednodusene takto bola dominatne obhajovana anticka demokracia, cize mas pravdu, hoci nasli sa vynimky a prave tam sa da najst vztah k liberalizmu – teda take spolocenske usporiadanie vztahov, ktore najviac praje slobode jednotlivca

    ”Ciastocne mas pravdu, ale berme to z globalneho hladiska, ak ma stat demotivuje podnikat, najdem si napr. danovy raj, resp. krajinu s nizsimi danami, kde budem dane platit, namiesto od krajin s velkym danovym zatazenim. V EU su krajiny s rozlicnym danovym zatazenim a prilis velke dane budu vzdy viest subjekty s velkym ziskom smerovat centraly do krajin s najnizsimi danami.”

    To je prave o efektivite vyberu, nie spravodlivosti. Vysoke dane vedu k trikovaniu, kazdy trik vsak nesie urcite naklady. Rovna dan znizuje tak priestor pre triky a ak sa znizuje tak aj motivaciu trikovat, lebo platenie dani sa priblizuje nakladom na triky.

    “Dam ti fixny mesacny plat, ziadnu moznost rozvoja - budes motivovany?”
    Ten povodny prispevok hovoril skor o hospodareni. Budes motivovana ak vies, ze mozes prist o miesto a zaradit sa medzi nezamestane davy, pripadne prist o dobre platene miesto?
    Inak, je dokazane, ze premie a penazne odmenovanie funguje z hladiska motivacie len kratku dobu, kym si na to poberatel nezvykne. Ak mu to je odoprete a bol zvyknuty, ma to vsak dlhodoby opacny efekt. Cize skor funguje negativna motivacia ;-) v tomto smere – ak chces dosiahnut motivaciu, musia mat noz na krku stale. To sa da aj dozornymi radami, nielen riaditelmi.

    ”Dotycny autor mnou povedanu vec nepoprel. Povedal, ze ho tento ideal nenadchyna. Ani mna napr. nenadchyna, ze mame viac ako 90% nezamestnanost u romskeho obyvatelstva, ale netvrdim, ze to tak nie je....”

    Romska nezamestnost je problem socializacie. Je to tazke, tlakom na nich sa to nevyriesi. Je to zacarovany kruh z ktoreho sa hlada tazko cesta. Komousi sa na nich vyzurili, rozbili ich klasicky sposob zivota a zase transformacia v 89 bola rana z druhej strany.
    ”Korupcia 1 - prijimacie pohovory na vysoke skoly, odvolavanie sa neprijatych k rektorovi...”

    Ano, znama vec, malo by osetrene vo VS zakone. Neviem aky je stav. Dialo sa to len na niektorych skolach a bolo to dane zakonom. Zvacsa vsak islo o niekolko kusov.

    ”Korupcia 2 - zakon o konkurznej podstate uplne nefunguje, ak mas znameho staci si zohnat ponuku od 3 "konkurencnych firiem" a svoju ponuku spravit tak, aby bola nespochybnitelna. Napr. dodavky pomocok, dodavky stravy do skolskej jedalne a pod. Je to bezna Slovenska prax a nie len v skolstve. “

    Odpad, malovanie…dalo by sa pokracovat, je to vec samospravy, pokym nedospeje nikto to nevyriesi….(a toto je problem vsetkych rezortov)

    ”Korupcia 3 - kedze pedagog ma plat aky ma, teda nizky, je otazke, do akej miery nie je skorumpovatelny”
    Ak ma skola dobry prijimackovy system, pedagog nezmoze nic. Opat vecou samospravy a mam pocit, ze na vacsine skol sa to posunulo pozitivnym smerom.

    ”Tunelovanie funguje tam, avsak nie v takej miere ako v inych rezortoch s vyssim rozpoctom, napr. armade. “
    Suhlas
    -------------------------------------
    ”moze byt?”
    Ano, sorry za chytanie sa za slovicka, som na tie personifikacie alergicky ;-) Ale vyssie par pripomienok k problemu (motivacia)
    publikované: 28.02.2005 13:40:22 | autor: Tom (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. anarchizmus
    Este to rozviniem ;-)
    Anarchizmus v mysleni - v realite pri pokuse o realizaciu totalita a prave princip silnejsieho samca, ktory ma pravo uslapat vsetkych...ci uz je to jedna strana s vyvolenymi v cele, alebo vlada, zakony, sudy a vsetci podriadeni ekonomicky najsilnejsim samcom.

    Este jedna vec ma napadla, medzi ekonomickym uspechom a sikovnostou(a u nas to plati 2x) moze byt casto silna deliaca ciara, netreba to preto az tak jednostranne glorifikovat ako v clanocku.
    publikované: 28.02.2005 13:43:36 | autor: Tom (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. 2 Tom 2
    Korupcia 3 - nepochopil si to, poviem konkretny pripad, mam skusku u docenta, ktory ma mesacne, povedzme 20.000 Sk, ak mu ponuknem 40.000 Sk, kolko si sucasnych pedagogov podlahne a da mi nou prejst?

    Sikovnost vs uspech - samozrejme, a nie len u nas existuju ekonomicky uspesni jedinci, ktori si pomohli k uspechu zjednodusovanim, podvodmi. Avsak, neboli sikovni, ked im na to nik neprisiel, organy cinne v tresnom konani im nic nedokazali, danove urady im nic nedokazali? Ak nasli diery v zakone, boli sikovni, a to ze ho obisli, je len chyba legislativy, ktora im to umoznila.

    Som samozrejme za kontrolu statom, len v nevyhnutne potrebnych oblastiach, ako vieme, takmer vzdy funguje neviditelna ruka trhu.

    A posledny postreh, nebol to clanok, bol to prispevok do blogu, teda, moze sa kludne moze jedna o uplne neodbornu interpretaciu pohladov autora na svet. ;)
    publikované: 28.02.2005 16:17:24 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ...
    "kolko si sucasnych pedagogov podlahne a da mi nou prejst?"
    Chapem. To sme ale potom pri otazke platov.

    "Avsak, neboli sikovni, ked im na to nik neprisiel, organy cinne v tresnom konani im nic nedokazali, danove urady im nic nedokazali? Ak nasli diery v zakone, boli sikovni, a to ze ho obisli, je len chyba legislativy, ktora im to umoznila."

    Opat personifikacia ;-) Chyba legislavity to nebola. Ano suhlasim. Mal som vsak pocit, ze tu sikovnost spajame aj s urcitymi moralnymi hranicami. Casto je ten konflikt o sikovnosti a moralnosti vs. sikovnost bez moralnosti. Medzi zakonnostou a moralnostou bude vzdy urcity konflikt v lepsom pripade zakonnost bude malou podmnozinou moralnosti.

    "Som samozrejme za kontrolu statom, len v nevyhnutne potrebnych oblastiach, ako vieme, takmer vzdy funguje neviditelna ruka trhu."

    Ale prave to poucenie z citovaneho Smitha, ktory je autorom predstavy "neviditelnej ruky" je, ze vzdy treba skumat, ci ma ruka dobre podmienky na to aby mohla posobit. Niekedy je potrebne tieto podmienky vyvarat, niekedy snaha o dosiahnutie dokonalych podmienok pre "ruku", znamena este vacsie deformacie. Nezijeme v dokonalom modely a ani v ekonomickom modely 18. storocia, kedy boli tieto predstavy prvykrat zhmotneme. Ak sme si osvojili prostriedky klasickeho liberalizmu, mali by sme si aj ciele. A pouvazovat vzdy nad tym, do akej miery su za dnesnych ekonomickych vychodisk kompatibilne resp. kde a kedy su este kompatibilne.
    A medzi tymi najdolezitejsimi cielmi by mala byt blizkost odmeny za pracu hodnote produktu prace, co je vysledkom posobenia dokonalej ruky v idealnych podmienkach. Ak vsak bude zurit vysoka nezamestanost a trend ekonomickych zmien budu pokracovat, nasi politici sa budu vytesovat z nutnosti vzajomneho preplacania si kapitalu na narodnej urovni za cenu externalizacie nakladov z verejnych prostriedkov, obrovskej nezamestnanosti, ktora tlaci mzdy aj kvalitu pracovnych miest dolu, tak vysledkom posobenia neviditelnej ruky nemoze byt nic ine, ako napisal Smith.

    "A posledny postreh, nebol to clanok, bol to prispevok do blogu, teda, moze sa kludne moze jedna o uplne neodbornu interpretaciu pohladov autora na svet. ;)"
    Jasne, nevedel som, ako to mam nazvat ;-) Ved ani ja neponukam nic viac, ako vlastny pohlad na svet, diskusia obohacuje, rozsiruje pohlad ;-))

    Pekny den
    publikované: 28.02.2005 16:52:34 | autor: Tom (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. nemozem nezaujat kratke stanovisko
    vcelku rychlo som sa preluskal vasou diskusiou. myslim, ze nie som sam, kto si mysli, ze lavica a pravica su smery, ktore tu musia byt oba naraz, a ziadna stredna zlata a univerzalna cesta popravde asi nikdy existovat nebude. budu sa menit, striedat jedna druhu, menit sa budu tazko a neochotne, pretoze moc je tym libidom, ktore ich udrzuje pri zivote, ale budu sa menit, pretoze jedna k druhej speju. paradox? ale je to tak .. je to o moci.
    publikované: 01.03.2005 14:52:40 | autor: siajen (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014