dmiba

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Patentovanie softvéru zasa na čas odmietnuté

Opäť zvíťazil rozum nad lobingom. Možno ale iba dočasne.

Európsky parlament v stredu v druhom čítaní veľkou väčšinou odmietol návrh smernice o softvérových patentoch predkladanej Európskou komisiou a členskými štátmi EÚ. Proti prijatiu hlasovalo 648, za 14 a zdržalo sa 18 poslancov. V parlamente prevládol názor, že smernica, ktorá dlhé mesiace rozdeľovala poslancov a širokú verejnosť, nie je v súčasnej podobe prijateľná ani pre veľké firmy, mále podniky či radových používateľov. Európska komisia už na situáciu reagovala vyhlásením, že rozhodnutie europarlamentu rešpektuje a v budúcnosti nemieni predložiť návrhy smerníc na patentovanie softvéru. Je treba pripomenúť, že hlavným zástancom a podporovateľom direktívy boli veľké nadnárodné spoločnosti, ktoré do nej vkladali nádej, že prispeje k boju proti pirátskemu softvéru. Na druhej strane, stúpenci voľného softvéru vítali pozmeňujúce návrhy parlamentu, pretože boli presvedčení, že patentovanie softvérových inovácií by zabrzdilo technologický rozvoj menších podnikov. Počas prejednávania poslanci predložili až 180 pozmeňujúcich návrhov a jeden z nich na margo problému skonštatoval "Radšej žiadnu smernicu, ako zlú". Treba už len dúfať, že o nejaký ten rok či dva zas niekomu nenapadne celý problém opäť otvoriť. Verme teda, že poslanci by prípadnému tlaku zo strany veľkých spoločností nepodľahli.

Prevzaté z www.cdr.cz

K téme odomňa:
Európska komisia schválila softvérové patenty
Prečo sú softwarové patenty zlé...

Komentár: Čo bude ďalej ukáže čas, ja môžem komentovať, že tí čo chceli presadiť softvérové patenty z toho spravili nakoniec taku hatlaninu (podobne ako euroústava), že Europarlament ju nedokázal pochopiť a teda radšej ju neschválil. 180 pozmeňujúcich návrhov je dosť na vec, ktorú rieši autorský zákon. Problém je, že niekto tento fakt ešte stále nepochopil a poniektorí z tých, čo lobovali, už zbierajú úrodu, čo zažali. Napr. MS zhruba raz za mesiac prehrá s niekým súd. Firma či jednotlivec si dal jednoducho patentovať nejakú blbosť, ktorú páni z MS začlenili do svojich produktov a poniektoré v podstate vymysleli paralélne, ale patentoval to niekto iný. Chrániť, či nechrániť? Možno áno, ale maximálne 5 rokov, potom to už nemá význam. A ak chrániť, tak určite nie stupidnosti typu kliknutie myšou či ďalšie podobné kraviny.


News | stály odkaz

Komentáre

  1. :D
    Najvýstižnejší perex k tejto téme, aký som kedy videl. Som z "open-source komunity", a tak v patentovaní nevidím naozaj žiadnu výhodu, hlavne kvôli zneužívaniu...
    publikované: 07.07.2005 18:42:42 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014